A népzene nemzetközi ünnepének ígérkezik a Világzenei napok a Parkban koncertsorozat, amelynek – ahogyan a neve is mutatja – a Rákóczi híd pesti hídfőjénél található Budapest Park ad otthont. Júliusban négy alkalommal, a műfaj hazai és nemzetközi alakjai szórakoztatják az igényes folkmuzsikára nyitott közönséget.

A sort július 11-én a délvidéki hegedűs zseni, Lajkó Félix nyitja. A lassan negyedik ikszet taposó művész azzal a zenekarával jön el, amellyel első – papírtokja miatt csak kartonosként emlegetett – albumán dolgozott együtt, hogy újra felcsendüljenek ösztönnel átitatott szerzeményei.

We are familiy. Boban Marković és kompániája gyakorlatilag hazajár Magyarországra


Július 12-én igazi szerb rezesbuli lesz a Parkban. Apa és fia, azaz a Boban és Marko Marković és a nevükhöz fűződő brass band fújja majd a remek talpalávalót. A Lajkó Félixszel, Palya Beával és Rúzsa Magdival is dolgozó Boban mellett praktizál fia, Marko is, akit nemrég a Balkán-félsziget sztárstátusát élvező Dubioza Kolektiv legutolsó lemezén is hallhattunk. A Marković család viszonylag gyakori fellépőnek számít hazánkban, fellépéseik élményszámba mennek, hangulatgarancia, és Balkán-életérzés minden mennyiségben.

Július 19-én a Ghymes adja elő legjobb dalait, másnap szintén a Parkban lesz látható a japán törzsi dob-show műfaj egyik legnépszerűbb produkciója, a Gocoo. Az ütőscsapat zenélt már a soul-legenda Quincy Jonesszal, s közreműködtek a Mátrix trilógia filmzenéjének elkészítésében is. Ezúttal – várhatóan a tavalyi margitszigeti koncert sikerét megismételve – ismét telt ház előtt villantják meg tehetségüket.