Üdvözölte Putyint

WA

2012. május 9., szerda 23:58, frissítve: csütörtök 08:08

Üdvözölte Barack Obama amerikai elnök Vlagyimir Putyint abból az alkalomból, hogy az orosz vezetőt négyévi miniszterelnökség után a héten ismét beiktatták az államfői tisztségbe – közölte a Kreml.

A két elnök telefonon beszélt egymással, s egyebek között a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeiről ejtettek szót. Megemlékeztek a náci Németország feletti második világháborús győzelem 67. évfordulójáról is, amelyet Oroszországban szerdán ünnepeltek.

Putyin rendszeresen nagyon kritikusan viszonyul az Egyesült Államokhoz. Többek közt azzal vádolja Washingtont, hogy pénzügyileg támogatta a tél óta tartó oroszországi tiltakozó megmozdulásokat, amelyekhez hasonló akciókra nem volt példa azóta, hogy Putyint 2000-ben először elnökké választották.

Az Egyesült Államok kedden viszont amiatti aggodalmának adott hangot, hogy az orosz rendőrség erőszakkal lépett fel békés tüntetők ellen.

Az orosz rendőrség múlt vasárnap óta több száz ellenzékit állított elő. A megmozdulások résztvevői Putyin hétfői elnöki beiktatása miatt tiltakoztak. Putyint márciusban választották meg ismét elnöknek, de az ellenzéki aktivisták szerint a voksoláson csalások történtek.

Forrás: MTI