Új vezetője lesz a MÁV Szimfonikusoknak

Grund

2012. június 1., péntek 14:15, frissítve: péntek 14:40

Takács-Nagy Gábor hegedűművész-karmestert a világhírű hegedűművész-karmester, Csaba Péter váltja a művészeti vezetői poszton a MÁV Szimfonikusoknál. A Kolozsváron született, Franciaországban élő muzsikus szeptember elsejétől öt évre szerződött az együtteshez.

A Svájcban élő Takács-Nagy Gábor a Budapesti Fesztiválzenekar felkérését fogadta el, ezért a két évvel ezelőtt, szintén öt évre szóló szerződését felbontotta. Lendvai György, a zenekar igazgatója elmondta, hogy Takács-Nagy Gábor már 2011-ben jelezte szándékát.

Csaba Péter erdélyi hegedűművész 1983 óta Franciaországban, Lyonban él. Számos jelentős együttes és fesztivál alapításában vett részt, például Svédországban, Lappföldön, az utóbbi negyedszázadban már karmesterként. Egyik kiemelt projektje a santanderi zenei fesztivál és akadémia, ahová számos fiatal magyar tehetséget hívott meg. Az új művészeti vezető bővíteni kívánja a repertoárt, például Schuberttel, Sztravinszkijjal, Hindemith-tel; a programot részletesen szeptemberben ismertetik. Csaba Péter olyan vendégeket szeretne hívni, akik az adott szerző műveihez legjobban értenek, legjobban játsszák azokat.

Csaba Péter                                                                                

Fotó: Oszk.hu

 

A MÁV Szimfonikusok Zenekar állandó karmestere marad Kesselyák Gergely, állandó vendégkarmester pedig a brazil Rodrigo de Carvalho.

Forrás: MTI