Újabb 300 millió a fesztiváloknak

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2012. április 17., kedd 12:45, frissítve: kedd 13:08

Hogy mennyire bízik a kormányzat a hazai fesztiválturizmusban, egy újabb 300 milliós pályázati kalappal bizonyítja. Ezúttal 15 milliós plafonértékű csomagokért lehet versenybe szállni azoknak, akik jövő év március 1-jéig tartják meg programsorozatukat. Hajrá!

Az óriási igényre és a tendenciákra való tekintettel egyre-másra írják ki a pályázatokat kulturális fesztiválokra és gasztronómiai rendezvényekre. A Kulturális Fesztiválok Kollégiuma aktuális felhívására például 2,4 milliárd forintnyi támogatási igényt nyújtott be 158 pályázó, a szakminiszter jóváhagyásával nemrég 100 millió forinttal megemelt 460 milliós keretből a nyertesek egyenként 30 millió forintnak örülhetnek – ez volt a plafon. A kiírásra határainkon kívüli fesztiválok is ráröppentek, de valósággal rázuhantak a hazai aspiránsok, ezért az újabb kalap. Réthelyi Miklós a nemzetközi, országos turisztikai vonzerővel bíró kulturális-gasztronómiai rendezvények, programsorozatok támogatása céljából ez év április 10-én Kulturális Turisztikai Fesztiválok Ideiglenes Kollégiuma néven egy átmeneti grémiumot hívott életre. A mandátum tartama három év, az áprilissal kezdődő első évben pedig 300 millió forintot pályáztat meg – az egyedi plafon ez esetben 15 millió forint.

L. Simon László (balról) és Bánki Erik
L. Simon László (balról) és Bánki Erik

 

KÉRDEZZ–FELELEK

– Mostanában mintha tömbösítve mennének a pénzek győztes pályázatokra, lesz olyan kicsi, aki 1-2 százezret nyerhet majd?
L. Simon László: – Van a legkisebbek számára egy külön futó pályázatunk is 80 milliós keretösszeggel, 5 milliós egyéni plafonnal.

– Mennyi pénzzel járulnak hozzá százalékosan az egyes pályázatokhoz?
L. S. L.: – A fesztiválok a 10 millió alatt pályázók esetében 70, a 10 és 15 millió forint közti aspiránsok 50 százaléknyi, vissza nem térítendő támogatásban részesülnek.

– Új kezdeményezések mennyire állhatnak a középpontban?
Bánki Erik: – Elsősorban azok nyerhetnek most, akik komolyabb vonzerőt mutatnak.

– A Vidékfejlesztési Minisztériumot nem kellett volna bevonni?
L. S. L.: – Várjuk őket is szeretettel, de ők most nem adtak pénzt a kerethez.

– Hogyan mérhető a pályázatok hatékonysága?
B. E.: – A szállásférőhelyek vendégéjszakáinak száma, másrészt az önkormányzati ifa-bevételek alapján.
L. S. L.: – A Magyar Turizmus Zrt.-nek van egy jó kis adatbázisa a vendégéjszakák számáról, a Közép-dunántúli régió például dinamikusan növekszik. A belső elszámolási rendszer az NKA ’93-as megalakulása óta egyébként kiemelt figyelmet fordít a támogatás visszaellenőrzésére.

– Miért nem nyerhet az idén 40 éves táncházmozgalom?
L. S. L.: – Őket az NKA keretében kezeljük, nem szabad szembeállítani a többféle kezdeményezést. Fogjuk őket is támogatni, kutyakötelességünk.

– Befolyásolja-e az egyes pályázatok sikerességét a korábbi fesztiválminősítés?
L. S. L.: – Ezt nem tudjuk megmondani, mert nem vagyunk a „zsűri” tagjai.

– Tavaly ősszel kezdődtek az egyeztetések a gasztronómiai és turisztikai terület jobb összefogásáról – idézte L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke. A Nemzeti Kulturális Alapban tartott sajtóreggelire fia sportsérülése miatt késve érkező Bánki Erik, a sport- és turisztikai bizottság vezetője már magát a bejelentést tette meg a 300 millió forintról. – Előbb vagy utóbb összenő, ami összetartozik, közös pályázata ez a kultúrának és a turizmusnak, ami ugye a gazdaság teljes spektrumát lefedi. Rengeteg világörökségi helyünk van. A kiírás egyrészt lehetőséget teremt hagyományos fesztiváloknak új lendületvételre, másrészt a helyi ötletek támogatására – húzta elő a nyulat abból a bizonyos kalapból. A 300 millió forintot az NKA (200 millió) és az NFM turisztikai célelőirányzata (100 millió) adta össze.

Az ideiglenes kuratórium nem titkoltan azért is áll fel három évre, hogy senki ne gondolja, rövid távú politikai népszerűségszerzésről van szó. – A hazánkban töltött vendégéjszakák számát szeretnénk növelni, biztos vagyok, hogy ez sikerülni fog, a három év letelte után is – vélekedett Bánki Erik.

A kollégiumot hazánk legdinamikusabban fejlődő turisztikai régiójának menedzsere vezeti, ő Bodrogai László, a testület munkájában részt vesz még az NFM, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi), a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Magyar Turizmus Zrt. egy-egy képviselője, az alakulóülést pedig pénteken már meg is tartották. Érdekesség, hogy az átmeneti kuratórium és a Kulturális Fesztiválok Kollégiuma mutat személyi átfedéseket, de ez csak azért szükséges, hogy aki a most elbírálás alatt lévő pályázatok során nyert, ne szívja el a levegőt a többi pályázó elől – nem lesz tehát olyan, aki kétszer örülhet.

Hogy kik pályázhatnak? Mindazok, akik itthon 2012. április 1-je és 2013. március 31-e között tartanak kulturális-gasztronómiai fesztivált. Örömteli hír az is, hogy az idei 560+300 millió után jövőre már mintegy egymilliárd forintra hízik a kalap, ennek pedig a hazai turizmus nagy haszonélvezője lesz.

A sajtóreggeli végén a házigazdák közölték, ősszel várhatóan elkészül a turizmustörvény, olyan, amilyen van már a horvátoknak és a franciáknak is. Ehhez kapcsolta az utolsó megjegyzését az egymás szavaiba kapaszkodó L. Simon László és Bánki Erik: sokan elfelejtik, hogy a hazai sportlétesítmény-beruházások javarészt inkább kulturális és turisztikai szempontból hasznosak, mint sportszempontból, ezért nem igaz az a – sajtóban gyakran hangoztatott –  kritika, amely szerint „a kormány csak a futballt tartja szem előtt”. Bánki Erik a párizsi Stade de France stadion példáját hozta fel, amelynek rendezvénynapjaiból 70 százalékban a kultúra és csak 30 százalékban a sport profitál, valami ilyesmire készül a kabinet az új Puskás Ferenc-stadion megépítésével is.

A Kulturális Turisztikai Fesztiválok Ideiglenes Kollégiuma tagjai:

  • Bodrogai László (az MT Zrt. közép-dunántúli marketingigazgatója)
  • Dr. Földi Enikő (az NFM helyettes államtitkára)
  • Dr. Révész Mária (a Nefmi miniszteri főtanácsadója)
  • Fábián Eszter (az NGM államtitkársági szaktanácsadója)
  • Horváth Gergely (az MT vezérigazgatója)
  • Kálomista Gábor (filmproducer, a Thália Színház menedzserigazgatója)