Újra tele a tank

tt

2012. május 19., szombat 17:10, frissítve: hétfő 09:17

Tele a Tankot címmel május közepén jelenik meg a Tankcsapda fotókkal gazdagon illusztrált új kötete. A könyv a Tankcsapda Lukács–Cseresznye–Fejes alkotta 11 évnyi "korszakát" mutatja be és zárja is le egyben, több mint ezer, túlnyomó részben eddig sehol nem publikált fotó kíséretében, 468 oldalon. A kötet kizárólag csak a bandát támogató benzinkúthálózat shopjaiban hozzáférhető. Az énekes-basszusgitáros Lukács Lacit faggattuk a most megjelenő könyvről, a kedvenc rock'n roll olvasmányairól és persze az új gitárosról.

– Kézenfekvő a kérdés: mi volt a célotok ezzel a könyvvel? Összegzés? A „cseresznyés” korszak lezárása?
– Ez a könyv nem összegzésnek indult, és nem is valamiféle korszak lezárásának szántuk, legalábbis kezdetben nem. Amikor az előkészületek elkezdődtek, és az elmúlt sok év rengeteg fotóját elkezdtük átválogatni, még nem tudtuk, hogy az élet így írja majd tovább a zenekar krónikáját, de valóban, akár egyfajta korszakzáró albumról is beszélhetünk.

Fotó: Tankcsapda– Miért döntöttetek úgy, hogy – még ha egy képeskönyvön keresztül is – beengeditek a közönséget a backstage-be?
– Az embereket mindig is érdekelte, hogy vajon mi van a lepel mögött. Ez egy természetes emberi kíváncsiság, és ha nem is éljük nyílt színen az életünket, arra gondoltunk, hogy – saját magunk által „kontrollált” formában, és nyilván a teljesség igénye nélkül, de – bepillantást engedünk a mindennapokba.

– Melyik a kedvenc rock'n roll témájú könyved?
– Az utóbbi években jó néhány tanulságos, vicces, megrázó és elgondolkodtató könyv jelent meg például Ozzyról, Slash-ről, de izgalmas olvasmány Lemmy (Motörhead) vagy Nikki Sixx (Mötley Crüe) önéletrajzi írása is.

– Hogyan vált be az új gitáros? Új seprő jól seper?
– Persze hogy jól! Ha eljössz egy koncertünkre, vagy meghallgatod az őszre várható új lemezt, a kérdés nem lesz kérdés többé.

Tele a Tankot – a könyv

Fotó: Tankcsapda– Személy szerint miképpen hatott rád Sidi érkezése?
– Felszabadultabbá váltunk, részben az ő személye miatt, részben pedig azért, mert megszűnt az a fajta teher vagy nyomás vagy mindegy, hogyan nevezem, ami az utóbbi időben (években) jellemezte a zenekart. Sokkal jobban élvezem most a „zenekarosdit”, mint az elmúlt néhány évben.

– Konkrétan mikorra várható új album a Tankcsapdától?
– Már tettem említést erről, de ha pontosítani akarok: a M.A.F.V. március végi premierje után még nyáron megjelenik egy új dal és klip egy friss kislemezen, de a teljes albumra sem kell október végénél tovább várni.