Hauszmann-terv

Újraálmodott „idétlenség" a várnegyedben?

Grund, 2016. március 18., péntek 17:45, frissítve: péntek 20:46
Europress/AFP
Budapest volt főépítésze is inkább otthagyta a Hauszmann-terv társadalmi testületét, miután a grémium véleményére nem voltak kíváncsiak a döntéshozók.

Lemondott tagságáról a Budai Várnegyed és a Budavári Palota felújítását célzó Hauszmann-terv társadalmi testületének három tagja, mert szerintük a kormány folyamatosan figyelmen kívül hagyja a testület véleményét a fejlesztési tervek kialakításakor – értesült az Index.

A hírportál beszámolója szerint Csomay Zsófia építész, Lővei Pál művészettörténész és Budapest egykori főépítésze, Schneller István építész-urbanista Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek küldte el lemondó levelét, amelyben azt írták: bűn, hogy a várnegyedből kitelepítik a kulturális és tudományos intézményeket, helyükbe pedig kormányzati funkciókat helyeznek.

„Elfogadhatatlannak tartjuk a kortárs megoldások helyett száz-százötven éve megrajzolt tervek, fel sem épült épületek anakronisztikus megvalósítását, teljesen elpusztult épületek újraépítését, az ennek érdekében teljesen felszámolt magyar műemlékvédelem történetének és eredményeinek teljes semmibevételét. Szellemiségében is igencsak károsnak tartjuk a 19. század második felének, a 20. század elejének ilyesfajta rekonstrukcióját, az I. világháborúba torkolló késői historizmus, illetve a Horthy-korszak jelentés nélküli kulisszáinak, esetenként egyenesen idétlen építészeti megoldásainak száz- és ezermilliárdokat igénylő újraálmodását” – idézte levelüket az Index.

A testület tagjait 2014 októberében kérte fel Lázár János a Hauszmann-terv munkájában való részvételre.

Ezt visszaépítem, ezt nem

Nyomul a kormány, napjaink legfőbb építészeti döntéshozója. Zárt ajtók mögött talán haveri szinten disputálnak róla, mit építsenek vissza korábban elpusztult házakból, mit ne. A meghozott döntések alapján mindenesetre lassan összeállni látszik, hogy milyen ízlésű és műveltségű emberekkel állunk szemben. De vajon az ő szempontjaik a mi szempontjaink is? Lehet-e építészeti érvekkel rendet tenni a múlt visszaépítésére irányuló szándékok között? Építészkritikusunk, Őrfi József véleménye a visszaépítős tervekről.
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása