Végrehajtó járt a Nemzeti Galériában

BL, 2012. április 14., szombat 10:08, frissítve: szombat 14:38
A Magyar Nemzeti Galériában végrehajtó járt a héten, mert egy beszállító cég körülbelül 20 millió forintját két éve hiába várja – ismerteti a szombati Népszava.

A lap információi szerint más cégek is jogi útra terelték az ügyet, a galéria számláján inkasszó van. A közgyűjtemény teljes lejárt tartozásállománya meghaladja a 150 millió forintot. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) megerősítette a Népszavának a végrehajtói vizitről szóló hírt, ám arról nem nyilatkozott, hogyan oldják meg a helyzetet.

A végrehajtó akár Munkácsy, Csontváry, Szinyei festményeit is leakaszthatja. A lefoglalást követően a múzeumnak van még 30 napja, hogy rendezze tartozását. Amennyiben műtárgyak lefoglalásáról van szó, csupán annyi kötelezettsége van a végrehajtónak, hogy értesíti a Nefmit. Ha esetleg árverésre kerülne sor, a magyar államnak elővásárlási joga van.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara ügyvezető alelnöke, Császti Ferenc szerint nem az a cél, hogy a végrehajtó műtárgyakat vigyen el, hanem hogy az adós rendezze a tartozását. Olyan megoldások is lehetnek – vetette fel –, hogy a magyar állam fizeti ki a múzeum tartozását.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása