Verssel fizethetünk a kávéért hétfőn

R. Kiss Kornélia

R. Kiss Kornélia

2016. március 21., hétfő 10:07, frissítve: hétfő 10:22

Ma van a költészet világnapja, a költészet egyik szülőhelye pedig a kávéház. A gazdag kávéházi kultúrájú Budapesten ez biztosan így volt, és talán így is lesz, amíg csak költőink és kávéházaink lesznek. Ezért hétfőn ingyen kapjuk a kávét, ha jó ajtón kopogtatunk, és egy vers is van nálunk.

A fenti ténnyel nemcsak a költők és a lelkes kultúrtörténészek vannak tisztában, hanem azok a kávéházak és cukrászdák is, amelyek idén csatlakoztak a Fizess verssel a kávédért a költészet világnapján! nevű akcióhoz, amely az osztrák kávéforgalmazó, a Julius Meinl kampánya. A részt vevő kávézók megtalálhatók a cég honlapján és a kampány Facebook-oldalán.

Világszerte harminc ország több mint ezer kávézója csatlakozott a kezdeményezéshez. Magyarországon egyebek között Budapesten, Szegeden, Kecskeméten, Székesfehérváron, Dunaföldváron, Komáromban fizethetünk verssel vagy versidézettel a kávéért a megjelölt vendéglátóhelyeken. Az idei akció nagykövete Robert Montgomery Londonban élő skót képzőművész-költő, aki a verseit általában köztéri képzőművészeti alkotásként jeleníti meg, például fényinstallációként vagy graffitiként.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.03.21.