Vettel már Japánban bebiztosította idei vb-címét, de mivel versenyzőalkat – ez azért már kiderült korábban – így odatette magát az indiai időmérőn is. Már csak azért is, mert így egy lapon lehet említeni Alain Prosttal, valamint Ayrton Sennával: egy idényen belül tizenhárom pole-t húzott be. A rekordot egyébként Nigel Mansell tartja: a brit a '92-es szezon 16 versenyéből 14-szer indulhatott Williamsével a poleból. A Red Bull is odatett neve mellé egy újabb rekordot Indiában: idei 16. rajtelsőségével megelőzte a McLaren-Honda 1988-as rekordját.

A Red Bull újabb rekordot ért el Indiában
A Red Bull újabb rekordot ért el Indiában
Fotó: Reuters

 

Lewis Hamilton pénteki háromhelyes rajtbüntetésének köszönhetően Vettel csapattársa, az ausztrál Mark Webber indulhat a második helyről. A két Red Bull mögül a ferraris Fernando Alonso, valamint a McLaren brit világbajnoka, Jenson Button rajtolhat szombaton. Az idei szokásoknak megfelelően ismét a Red Bull, McLaren, Ferrari hármas osztotta el a rajtrács első hat helyét, ugyanis Hamilton az ötödik, míg Felipe Massa a hatodik helyet szerezte meg.


Apropó, Felipe! Érdekes volt látni, ahogy a brazil pilóta – mint mindenki más – rádobta versenygépét a kerékvetőre. Ez normális, az viszont már kevésbé, hogy ettől a Ferrari jobb első felfüggesztése megadja magát. Szóval lesz dolguk a sufniban a Ferrari szerelőinek.

Igen szorosra sikeredett az időmérő második szakasza. Olyannyira, hogy a tizedik helyen befutott Jaime Alguersuari, valamint Vitalij Petrov ezredre azonos időt tudott futni – de a 12. helyen végzett hétszeres világbajnok is csak 18 ezredre volt tőlük. Mivel a spanyol futotta korábban az időt, ezért ő jutott az időmérő harmadik szakaszába a 10. helyen.

Vettel Indában is behúzta a pole-t
Vettel Indában is behúzta a pole-t – nagy az öröm
Fotó: Reuters

 

A rajtsorrend kialakulását módosította Hamilton és Sergio Pérez háromhelyes (sárga zászló figyelmen kívül hagyása miatt), Petrov öthelyes (Schumacher dél-koreai bezúzása miatt), valamint Daniel Ricciardo öthelyes (váltócsere miatt) büntetése.

Az idei szezon 17. futamára, az első Indiai Nagydíjra vasárnap fél tizenegykor kerül sor.