Fish! – panelrockerek a végeken

Balogh Roland

Balogh Roland

2011. december 21., szerda 11:30

A Fish! a híre szerint lassan egy tucat évvel a háta mögött negyven ember előtt is ugyanolyan lendületes klubbulikat ad, mint amikor ezreket kell megmozgatnia egy nyári fesztiválon. Nemrég Kárpátaljára vetődött a legjobb magyar előadónak is jelölt zenekar: Beregszász még nem látott ilyen kemény panelrocker-bevetést.

A kiruccanás végére bebizonyosodott, nem ok nélkül emlegetik Magyarország egyik legjobb koncertzenekaraként a Fish! zenekart; nem ma kezdték, mégsem lehet őket haknizáson kapni. Szeptemberben megjelent albumuk (Sav) anyagát elvitték Kárpátaljára, Beregszászra is, ami már önmagában is kuriózum. A határon túlra csak ritkán jutnak el olyan fanatikus panelrockerek, mint amilyenek az MTV European Music Awards Legjobb Magyar Előadó díjra is jelölt Fish! tagjai.

Együtt a turnétrió: Fish! - Insane - the Grenma
Együtt a turnétrió: Fish! – Insane – the Grenma
Fotó: Barócsi Diána

 

Nem jártak még Kárpátalján, új volt nekik is minden, főleg a koncertszervezés körülményei. A beregszászi Galaktika diszkó szubkultúrája önmagában is megér egy mélymerülést, ehhez képest mellékes, hogy a helyszínen színpad sem volt, és mint később kiderült, a színpad felesleges is. Egy biztos: a közönség derékhadát adó II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Főiskola diákjai még nem láttak ilyen panelrocker-bevetést. A Fish!-ben az a legszimpatikusabb, hogy nem spórolnak az energiáikkal aszerint, éppen kik és hányan hallgatják őket. A félig bevetést nem ismerik. Nem számított, hogy odakint szakad az eső, így eleinte csak szállingóztak az emberek, Kovács Krisztiánék hamar fordítottak a hangulaton, pedig Kárpátalján eddig aligha ismerte bárki is a zenéjüket.

És ha már a keleti végeken jártak, útba ejtették másnap Egert is. Három másik együttessel, a Gravity Well, az Insane, és a The Grenma alakulatával kiegészülve egy szürreális helyszínen kemény koncertet kaptak az egriek is. A helyszín, az Egal klub leginkább katakombához, vagy mondjuk egy nukleáris világégés esetére kialakított menedékhez hasonlít, az akusztikája pedig akkor lenne élvezhető, ha a koncertjegyek mellé járna fejhallgató is. Akkor jönne csak a döbbenet: a Fish! a látványos tekerés – esetleg rossz hangosítás – ellenére minőségi rockzenét játszik. Tanulságképpen főleg az antirockereknek üzenem: érdemes az előítéleteket félretenni.