Gastroblues 2012

Visszatér Dallasból a gitáros csodagyerek

A „blues kölyök” felnőtt már, a paksi Gastroblueson ad koncertet

Tölgyesi Gábor, 2012. július 7., szombat 14:45, frissítve: szombat 10:40
Első hivatalos koncertjét kilencévesen adta. Szombat este fél héttől ismét a Gastroblueson zenél Tommy Katona.

Nem esett messze az alma a fájától, sőt. Idősebb Katona Tamás a pécsi bluesélet ismert gitárosa, fia, ifjabb Katona Tamás az ő hatására vett kezébe hangszert. Mégpedig igen korán és igen ügyesen. Csak 4-5 éves lehetett, amikor édesapja lejátszott neki egy videokazettát, a zenés filmen pedig feltűnt egy kalapos gitáros, aki valami hihetetlen energiával játszott és máig maradandó „sebet” ejtett rajta.

Tommy Katona 1997-ben a legendás Eb Davisszel

 

A kalapos gitáros Stevie Ray Vaughan volt, a Look At Little Sister című dalt játszotta. Ifjabb Katona Tamás pedig a látottak-hallottak, az otthoni szellemiség hatására olyan gyorsan tanult, hogy első hivatalos koncertjét kilencévesen adta. Épp a Gastroblueson, 1994-ben. A sajtó úgy ünnepelte őt, mint ahogy egykor a gyermek Mozartot egész Európa. (Igaz, nem a kommersz zenéket népszerűsítő fórumok, azok a minőségre már akkor sem voltak érzékenyek.)  Még tizennégy sem volt, a magyar kultúrában otthonosan mozgó blues-értők már mind ismerték a nevét.

Aztán felcseperedett, a blues is szűk sarokba szorult. Ám ez a játékán nem érződött meg: sőt, egyre inkább jobb lett. Példaképe, Stevie Ray Vaughan megkezdett útját folytatva felkerekedett, és meg sem állt Dallasig. A texasi blues szülőföldjén 2007 óta él, nagyon szép sikereket ért el, Stevie barátai segítik, szellemi örökösének tartják.

Tommy Katona

 

Ifjabb Katona Tamást ma Tommy Katonaként ismeri a világ. Szombat este a huszadik Gastroblueson zenél magyar muzsikustársakkal.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása