Vízágyúkkal várták Lou Reed híveit Trencsénben

tgi

2012. július 6., péntek 08:06, frissítve: szombat 00:18

A trencséni Pohoda Fesztivál nyitónapján vízágyúk és locsolóautók fogadták Lou Reed rajongóit a város repülőterén, de senki sem tiltakozott.

A legendás amerikai énekes-gitáros, Lou Reed és a dán The Asteroids Galaxy Tour koncertjével startolt csütörtök este Szlovákia egyik legrangosabb fesztiválja, a Pohoda (Kényelem) Fesztivál. A városi repülőtéren rendezett fesztivál első napján a hőséget a szervezők vízágyúkkal, locsolóautókkal és a koncertek alatt is folyamatosan osztogatott ivóvízzel próbálták elviselhetőbbé tenni. A forróságon így is csak az este folyamán érkező rövid zápor enyhített.

Lou Reed: Oh! It's such a perfect day...

Fotó: pohodafestival

 

A fesztiválra a szervezők összesen harmincezer embert várnak a hét végéig. Az elmúlt évekkel ellentétben az első estén nem volt telt ház.

A nyitónapon a szervezők a decemberben elhunyt Václav Havel volt csehszlovák, majd cseh köztársasági elnöknek és írónak állítottak emléket. Havel közeli barátja volt Lou Reednek és a cseh The Plastic People of the Universe zenekar tagjainak, akik szintén felléptek csütörtök este. Levetítették a néhai cseh elnök életéről szóló dokumentumfilmet is.

A fesztivál pénteki programjában is neves előadók szerepelnek. Yann Tiersen, a Kasabian és az Orbital is fellépnek. A szombati nap előadói közül a legjelentősebbek Emilíana Torrini, Gemma Hayes, a The Horrors és a Public Enemy.

Szlovákia legnevesebb nyári fesztiválját 16. alkalommal rendezik meg. Jelentőségét mutatja, hogy a kontinens fesztiváljait versenyeztető European Festival Awards ranglistáján a közepes méretű fesztiválok kategóriájában bekerült az öt legjobb közé. Ezen a listán lett Európa legjobb nagyfesztiválja a Sziget.

Forrás: MTI