Zichy-ház bontása: megszólalt az alpolgármester

rKissNelli

2016. január 6., szerda 19:02

Reagált a józsefvárosi Zichy-ház lebontásának hírére a kerület alpolgármestere. Egry Attila csak a városképbe illő épületet támogat a Palotanegyedben. A 19. századi Zichy-ház homlokzatának mindenképp maradnia kellene. Ezt a Józsefvaros.hu portálnak nyilatkozta a képviselő.

Nagy felháborodás kísérte azt a bejelentést, hogy lebonthatják a Józsefvárosban a helyi (a műemlékinél alacsonyabb szintű) védettség alatt álló Zichy-házat, amely a 19. század második felében épült. A rossz állapotú saroképület a Sacré Coeur (Szent Szív) római katolikus női szerzetesrend tulajdona, a Nemzeti Múzeum mögött, a Múzeum utca és a Szentkirályi utca sarkán található. A rend pályázatot írt ki a ház felújítására, illetve új épület megtervezésére. Itt egy olyan terv lett a nyertes, amely a 19. századi épület teljes lebontásával számolt, és egy modern kockaépületet emelt volna. A pályázat eredményét az Építészfórum tette közzé, és a Heti Válasz szúrta ki még karácsony előtt. A lap online cikkben kelt ki a városkép szempontjából jelentős épület elbontása ellen.

Több civil szervezet is tiltakozott a bontás ellen, a Magyar Patrióták Közössége Facebook-oldalt is indított. A Sacré Coeur szerzetesrend viszonylag hamar elkezdte hangsúlyozni: nem biztos, hogy lebontanák a Zichy-házat, erről még nincs döntés, és építési engedéllyel sem rendelkeznek. A közleményben további társadalmi egyeztetést javasoltak.

Később egy Star Wars-karikatúrát tettek közzé a projekt Facebook-oldalán, amelyen a progresszív építészek és az örökségvédők küzdenek fénykarddal. A felhívás, úgy látszik, hatékony volt: szerdán Józsefváros alpolgármestere is úgy döntött, hogy részt vesz a kardozásban. Az Erő legyen vele.

Egry Attila szerdán az önkormányzati portálnak, a Józsefváros.hu-nak nyilatkozott, és leszögezte: csak a városképbe illő tervet támogat. A portál kérdésére józsefvárosi alpolgármester, a Palotanegyed önkormányzati képviselője elmondta: csak olyan tervet tud támogatni, ami a jelenlegi homlokzat megtartásával jár. Kiemelte, hogy Józsefváros egyik ékkövének számító Palotanegyed egységes városképe nem szűnhet meg, olyan terv kell, amely figyelembe veszi az évszázadok alatt kialakult épített környezetet és a negyed műemléki értékeit.

A helyi védettséget az önkormányzat szüntetheti meg, tehát az ő közreműködésükre mindenképpen szükség volna a Zichy-ház elbontásához.