A Kovászna megyei önkormányzat sajtóirodája által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a kenyér 174 kilogramm tésztából készült és nyolc óra alatt sült meg. A kenyértésztát egy több mint 20 kilós péklapáttal hat ember vetette be a téglakemencébe. A megsült kenyér kiemelése is meglehetősen nehéz volt, bár a készítőknek már nagy gyakorlatuk van a hatalmas kenyerek sütésében. Legutóbb április végén, a Szent György-napokra sütöttek egy száz kilósnál nehezebb kenyeret Diószegi László pékségében.

„Azokkal osztjuk meg kenyerünket, akik hozzánk tartoznak, akikkel egyformán gondolkodunk és érzünk” – fogalmazott Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke, aki egy székely zászlóval borította le a traktorkerék méretű kenyeret. Hozzátette: úgy érezték, hogy a vidékre jellemző székely hagyományok szerint készült kenyeret kell küldeniük Magyarországra, a nemzeti ünnepre.

„Ilyen módon Háromszék, Székelyföld és Erdély is szervesen jelen lesz a mindannyiunkat összekötő eseményen” – fogalmazott Tamás Sándor.