A krasznahorkai vár felújítására gyűjtenek

Grund

2012. április 18., szerda 17:30, frissítve: szerda 17:37

Jótékonysági rendezvények – koncertek, adománygyűjtések – segítik a márciusi tűzvészben erősen megrongálódott krasznahorkai vár felújítását. A tűzvész során nyolcmillió eurós kár érte a történelmi műemléknek számító épületet, ebből a biztosító kétmilliót térít, a többit állami forrásból és közadakozásokból fedeznék.

Ibrány város önkormányzata adománygyűjtési kezdeményezést indított a felvidéki magyarság egyik legfontosabb jelképének helyreállításáért április 20-án jótékonysági koncertet szerveznek az Ibrányi László Művelődési Központban. A műsorban fellép több helyi együttes és szervezet. A bevétellel a várhosszúréti Gömöri Kézművesek Társulása önkéntes akciójához csatlakoznak, az egyesület és velük karöltve a testvértelepülésről az ibrányiak, a beolvadt harang újraöntési költségeihez szeretnének hozzájárulni.

A Kultúráért Gömörben és Gömörön Túl Polgári Társulás május 9-én Rimaszombatban rendez jótékonysági gálát, amelynek bevételét a vár felújítására ajánlja fel. Az esten a városi művelődési központ színháztermében fellépnek Dráfi Mátyás, Boráros Imre és Tóbisz Titusz szlovákiai magyar színészek, a Kor-Zár versénekelő együttes, a Misztrál együttes, valamint Varga Andrea, a Miskolci Nemzeti Színház művésze. A Magyarok Szövetsége, a Magyar Polgári Kör és a Somorja Hangja kezdeményezése nyomán „Nemzeti összefogás Krasznahorkáért” elnevezésű hivatalos gyűjtés bejegyeztetését kérelmezték. Az engedély megadását a szlovák belügyminisztérium egyelőre elutasította azzal az indoklással, hogy magyar nyelven megnevezett gyűjtést nem lehet bejegyezni. Az egyeztetések folynak.

A jótékonysági felhívásra a vár helyreállításáért részvételüket és támogatásukat ajánlották fel többek között a Ghymes, a Kor-Zár, a Historica, a Szkítia együttesek, Boráros Imre és Petrécs Anna színészházaspár, Török-Zselenszky Tamás előadóművész, Meister Éva színművész, Vesztergám Miklós tárogatóművész, az Érsekújvári Rockszínpad.

Forrás: MTI