„Bocsánatot akarok kérni minden magyartól Ján Slotának, azaz annak az embernek a szavaiért és tetteiért, aki ebben a parlamentben ült” – jelentette ki Alojz Hlina az új szlovák parlament péntek délelőtti ülésén. Hozzátette: bocsánatkérése arra is vonatkozik, hogy ennek az embernek oly sokáig volt hatalma és befolyása ebben az államban. „Ján Slota mindent elrontott, amit csak lehetett, és ezért végleg ki lett zárva a szlovák–magyar kapcsolatok bárminemű befolyásolásából” – mutatott rá az OLaNO képviselője, utalva arra hogy a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke néhány héttel ezelőtt megerősítette: távozni készül pártja éléről.

Alojz Hlina már két héttel ezelőtt jelezte a mostani bocsánatkérést, azt követően hogy Ján Slota megerősítette a parlamenti választások előtti, visszavonulásával kapcsolatos ígéretét, és bejelentette: pártja őszi tisztújításán már nem indul az elnöki székért.

Hlina a múltban egyszer már bocsánatot kért az SNS elnökének a viselkedése miatt. 2009-ben Révkomáromban még polgári aktivistaként kért elnézést Slota kijelentései miatt az őt megtapsoló helyiektől. Az észak-szlovákiai árvai régióból származó, de már évek óta Pozsonyban élő vállalkozó lóháton érkezett, hogy ezzel is utaljon a soviniszták elnökének azon kijelentéseire, amelyben a magyarokat „ronda, görbe lábú, még rondább apró lovakon érkezett nép”-nek titulálta. Alojz Hlina egy másik alkalommal néhány segítőtársával lelopta a magyarellenes párt épületének oromzatáról a szlovák zászlót, azt állítva, hogy e párt vezetője csak szégyent hoz a szlovák nemzeti lobogóra.

Ján Slota az elmúlt években számtalan magyarellenes kijelentést is tett. Legutóbb pártjával a szlovák nyelv kizárólagos hivatali használatáról szóló népszavazás kiírását szerette volna elérni. Március elején neofasisztának nevezte a magyar kormányt, és Goebbels cselekedeteihez hasonlította Németh Zsolt megszólalásait. A választási kampány kezdetén Orbán Viktor ötödik hadoszlopának titulálta az MKP-t és a Hidat, hozzátéve: a „magyar irredenták Dél-Szlovákia autonómiájának kikiáltása és Magyarországhoz csatolása után vágyakoznak”. Már konkrét támadást is vizionált: „Ha a magyar vadászok átjönnének, golyós puskáikkal két nap alatt kikészítenének minket”. Máskor arról beszélt, hogy a gazdasági csőd felé haladó Magyarország folyamatosan fegyverkezik. Azt is állította, hogy a magyar hadsereg „kiadósan gyakorolja a Dunán való átkelést, s csak azt nem tudjuk, hogy előbb Ausztriába, vagy Szlovákiába akar erővel átkelni”. Berényi Józsefet, az MKP elnökét szégyentelen besúgónak nevezte. 2005-ben jelentette ki: „A magyarok rákos daganat a szlovák nemzet testén, amit késlekedés nélkül el kell távolítanunk”. Még 1999-ben egy pártgyűlésen azt szorgalmazta, hogy Budapestet tankokkal kellene elpusztítani. Az elnöktől párttársai sem akartak elmaradni, Andrej Danko alelnök például vizsgálati fogságba helyeztette volna a Békemenet szlovákiai résztvevőit.