Csütörtökön Orbán–Fico csúcstalálkozó?

tt

2012. április 20., péntek 11:24

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter a Martonyi Jánossal tartott csütörtöki találkozóját követően a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek elmondta: a megbeszélésen megerősítették Orbán Viktor és Robert Fico jövő héten esedékes találkozóját.

Erre a találkozóra a tervek szerint Varsóban április 26-án kerülhet sor a visegrádi négyek találkozóján. A szlovák külügyi tárca vezetője a TASR-nek ezen kívül megerősítette azt is, hogy a jövő hónapban a V4-eknek a Magas-Tátrában tartandó államfői szintű találkozójára meghívást kap Magyarország – akkorra már hivatalos beiktatásra váró – új államfője, Áder János is.

„Martonyi Jánossal kölcsönösen megerősítettük az előzékeny együttműködés filozófiáját” – nyilatkozta a szlovák diplomácia vezetője. „Megerősítésre került a június 1-jén esedékes budapesti látogatásom is” –  tette hozzá. Elmondta: a látogatás kapcsán magyar partnerével megegyeztek abban, hogy ebben az időpontban már bővebb tartalmú tárgyalásokat folytathatnak. Rámutatott: addigra Szlovákia kinevezi a két ország 12 vegyes bizottságának társelnökeit, és mindkét fél konkrét formába önti a nyitott kérdések megoldására vonatkozó elképzeléseit.

„Ez azt jelenti, hogy ebben a pillanatban nincs szükségünk jelképességre. Nem vagyunk krízishelyzetben. Éppen ellenkezőleg, mivel a látogatás tartalmára és lényegére akarunk összpontosítani, ezért egyeztünk meg ebben az időpontban és abban is, hogy kommunikálni fogunk a diplomácia csatornáin keresztül” – összegezte Miroslav Lajcák.

Forrás: MTI