Ebbe nem mennének bele a magyarok

Kovács András

2012. április 22., vasárnap 18:14

Óriási sakkjátszma zajlik a szerbiai elnök- és parlamenti választás előtt, ahol egyelőre fej fej mellett halad a két legerősebb elnökjelölt, valamint politikai formáció. A voksolás tétje, hogy marad-e az Európai Unió iránt elkötelezett irányzat, vagy pedig egy szkeptikusabb vonal kerekedik-e felül.

Tizenegy elnökjelöltet vett nyilvántartásba a április 15-ig a szerbiai Köztársasági Választási Bizottság a május hatodikán tartandó elnökválasztásra. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) jelöltje is átadta vasárnap a jelöltségéhez szükséges aláírásokat a választási bizottságnak. Pásztor elnökjelöltségének a támogatására 12 963 aláírás gyűlt össze annak ellenére, hogy az aláírások megszerzéséhez csak három nap állt rendelkezésére.

Természetesen a választáson a magyar jelölt nem fog a második fordulóba kerülni, de a VMSZ politikusa számára 100 ezer szavazat megszerezése is óriási siker lenne. A voksolás esélyese, hasonlóan a 2004-es és 2008-as megmérettetéshez Borisz Tadics jelenlegi elnök, és Tomiszlav Nikolics, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke. A legfrissebb felmérések szerint a két politikus fej fej mellett halad, és az első fordulóban a voksok 30-35 százalékára számíthatnak.

Sok a tartalék

A legfőbb kérdés, hogy a második körben a kieső elnökjelöltekre szavazók melyik szereplőt támogatják majd, de úgy tűnik, Tadics komolyabb tartalékokkal rendelkezik, mint legfőbb riválisa. A versenyben jelenleg harmadik helyen álló Ivica Dacsics, a szerb szocialisták vezetője, Cedomir Jovanovics, a Liberális Demokraták elnöke és Zoran Stankovics jelenlegi egészségügyi miniszter vélhetően Tadicsot fogja a második körben támogatni. Nikolics mögött valószínüleg csak Vojiszlav Kostunica egykori elnök fog felsorakozni.

A helyzetet bonyolíthatja, hogy parlamenti választást is tartanak majd május 6-án, ahol várhatóan az SNS fog diadalmaskodni a kormányzó Demokrata Párttal (DS) szemben. A haladók azonban csak a Kostunica vezette Szerb Demokrata Pártra számíthatnak, és talán a belőlük kivált Szerb Radikális Pártra (SRS), azonban az utóbbi alakulat a bejutási küszöb környékén tartózkodik. Mindezek alapján a mostani uniós integrációt pártoló erők hatalmon maradhatnak.

„Ekkor ellenzékben maradunk”

A magyar magatartást illetően egyelőre Pásztor Bálint, a VMSZ országgyűlési képviselője nyilatkozata az irányadó. A VMSZ a választások után – akárcsak eddig – a Demokrata Párt körüli politikai pártokkal fog együttműködni. „Ha sikerül megállapodni Tadiccsal, illetve a Demokrata Párttal saját programunk legfontosabb elemei tekintetében, abban az esetben lehetséges az együttműködés” – mondta Pásztor.

„Teljesen kizártnak tartom köztársasági és tartományi szinten is a koalíciót, ha a Szerb Haladó Párt győz a választásokon. Abban esetben, ha a Demokrata Párt kormánykoalícióra lép a Szerb Haladó Párttal, a Vajdasági Magyar Szövetség egészen biztosan ellenzékben lesz” – fogalmazott.