Mint az MNO megírta, jelentős vitát kavar Nyirő József székelyudvarhelyi újratemetése Magyarország és Románia között, mivel a május elején hatalomra került Victor Ponta-féle szociálliberális kormány az esemény megakadályozására készül.

A Victor Ponta vezette kormány és a mögötte álló balliberális többség hatalomra kerülése másnapján már több olyan intézkedést fogadott el, amelyek közvetve vagy közvetlenül hátrányosan érintik a Romániában élő magyar kisebbséget. Az első hivatali napja során a kabinet nemcsak a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar főtanszékét szüntette meg, de leváltotta a magyar prefektusokat, és a választási törvény módosításán is elkezdett dolgozni.

Az elmúlt időszak magyarellenes lépéseinek hátteréről itt olvashat.

A szövetség az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: örömmel vették tudomásul, hogy a budapesti Ábel Alapítvány és a helyi Székelyudvarhelyért Alapítvány kezdeményezésére és Kövér Lászlónak, a magyar Országgyűlés elnökének támogatásával Nyirő József erdélyi magyar író hamvai, végakaratának megfelelően, hazakerülnek Székelyudvarhelyre.

Elfogadhatatlannak tartják a Nyirő József hamvainak hazahozatala körül kialakult „méltatlan és kegyeletsértő eljárást”, amellyel az RMDSZ-es Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármester és képviselő-testülete, illetve Románia kormánya „a székelység egyik legnagyobb írójának emlékét meggyalázza” – áll a szövetség közleményében.

Az 1953-ban emigrációban elhunyt író madridi sírjának feltárását a magyar Országgyűlés kezdeményezte. Az újratemetést az Országgyűlés Hivatalának közreműködésével a Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke vezette Székelyudvarhelyért Alapítvány szervezi. Nyirő hamvait május 23-án ravatalozzák fel a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, onnan a Boldogasszony zarándokvonat kegyeleti kocsijában szállítják a Székelyföldre, majd a tervek szerint május 27-én temetik újra a székelyudvarhelyi római katolikus temetőben.

Székelyudvarhely polgármestere május 4-én intézett nyílt levelet Kövér Lászlóhoz, az Országgyűlés elnökéhez, miután a Magyar Országgyűlés Hivatala nyilvánosságra hozta: a polgármester nem támogatta a város központi terére május 27-re vonatkozó közterület-használati kérelmet, amelyet Nyírő József újratemetésének helyi társszervezője, a Székelyudvarhelyért Alapítvány nyújtott be.

Bunta Levente szerint az újratemetés nem képezheti egyes pártok választási kampányának a részét. Kijelentette, a rendezvény átpolitizáltsága miatt „a kegyeletsértés veszélye is fennáll”. Azt javasolta, hogy a hamvak átadása Székelyföld határában történjék meg, és a székelyek gondoskodjanak a kegyeletteljes újratemetésről, mert „Székelyföld a székelyeké”.

A magyar Külügyminisztérium múlt szerdán megerősítette, hogy a román külügyi tárca bekérette Magyarország bukaresti nagykövetét. Füzes Oszkár misszióvezető távollétében Balázs Ádám ideiglenes ügyvivő tett eleget a kérésnek. A tájékoztatás szerint román részről mind tartalmi, mind szervezési szempontból nehezményezték Nyirő József tervezett újratemetését.

Másnap Veress László, az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke azt közölte az MTI-vel: az Országgyűlés Hivatala sürgeti a román felet, hogy tegye egyértelművé, mit jelent egyet nem értése Nyirő József újratemetésével kapcsolatban.

Múlt pénteken Nyirő József újratemetésének szervezői – Szász Jenő, a Székelyudvarhelyért Alapítvány elnöke és Fráter Olivér, a magyar Országgyűlés Hivatalának képviselője – közösen tartott sajtótájékoztatójukon azt mondták: Székelyudvarhelyen Nyirő József pünkösdvasárnapra tervezett újratemetésének előkészületei jól állnak, és bíznak benne, hogy az eredeti terveknek megfelelően megtörténhet az újratemetés.