Eljárás indulhat Borbély László ellen

TK

2012. április 4., szerda 15:35

Bűnvádi eljárás kezdeményezését kéri a legfőbb ügyésztől Borbély László romániai környezetvédelmi miniszterrel szemben a korrupcióellenes ügyészség – közölte szerdán a Mediafax hírügynökség.

A korrupcióellenes ügyészség a legfőbb ügyészhez fordult azzal a kéréssel, hogy tegye meg a parlamentnél a bűnvádi eljárás megindításához szükséges jogi lépéseket. Borbély Lászlót befolyással való üzérkedéssel és vagyonnyilatkozata többrendbeli meghamisításával gyanúsítják. A képviselői mandátummal rendelkező miniszter a parlament tagjaként mentelmi joggal rendelkezik.

A román korrupcióellenes ügyészség 2011 júliusában közölte, hogy vizsgálatot folytat egy olyan ügyben, amelyben Borbély László is érintett. A miniszter egyik tanácsosát azzal gyanúsította a DNA, hogy segített egy Szatmár megyei vállalkozónak megvesztegetni Borbély Lászlót. A korrupcióellenes ügyészség akkori közleményében azt írta: egy Szatmár megyei üzletember 20 ezer euró értékű lakásfelújítással „vásárolta meg” a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által delegált miniszter befolyását, hogy könnyebben jusson közbeszerzési szerződésekhez.

A Szilágy megyei látogatáson tartózkodó környezetvédelmi miniszter délutánra ígért sajtónyilatkozatot az ügyben. 2011 júliusában Borbély László azt mondta: semmi köze nincs ahhoz az ügyhöz, amelyet az ügyészség említ közleményében, a dokumentumban megfogalmazott vádak teljes mértékben alaptalanok.

Amennyiben a legfőbb ügyész a DNA felkérésének eleget téve, bűnvádi eljárást kezdeményez, a képviselőház jogi bizottságának véleményezése nyomán a képviselőház plénuma dönthet Borbély László mentelmi jogának felfüggesztéséről.

Forrás: MTI