Elszívó hatása lehet a családi otthonteremtési programnak

MTI

2016. január 18., hétfő 12:48, frissítve: hétfő 12:51

Erdélyi szociológusok szerint elszívó hatása lehet a helyi magyarságra nézve a magyar kormány családi otthonteremtési kedvezményének – derül ki az erdélyi Krónika napilap hétfői számában közölt összeállításból.

Horváth István, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet vezetője elmondta, már most viszonylag nagy az elvándorlási kedv a magyarság körében, és a Magyarországon bevezetendő családi otthonteremtési kedvezmény további szívóhatást gyakorolhat. A szociológus emlékeztetett rá, hogy Budapest fokozatosan terjesztette ki a politikai jogokat a külhoni magyarokra, és eddig csak azok részesülhettek szociális támogatásban, akik Magyarországon hozzájárultak a társadalombiztosítási alaphoz. Hozzátette: a szociális jogok kiterjesztése újdonságnak számít, és vannak rétegek, melyek a támogatás miatt áttelepedhetnek az anyaországba.

A szociológus rámutatott, hogy Romániában gyermekvállalást ösztönző, családtámogató programok nem is léteznek, ezért a magyarországi otthonteremtési kedvezmény a pályakezdők, de a stabil anyagi helyzettel rendelkezők számára is kecsegtető lehet. „Ha a gyerekvállalási kedv amúgy is megjelenik mint élet- vagy családprojekt, akkor a fiatalok mindenképpen megfontolás tárgyává teszik majd, hogy áttelepedjenek Magyarországra, ahol lehívhatják a húszmillió forintos támogatást. A fiatal családok vállalják majd a három gyereket, de ezek a gyerekek már nem Erdélyben fognak megszületni” – vázolta a lehetséges forgatókönyvet a szakember.

Antal Árpád szociológus, Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a magyar kormány kedvezménye a már meglévő kivándorlási kedvet mozdíthatja el az anyaország irányába. „Az a székelyföldi fiatal, aki azt tervezte, hogy Angliába megy dolgozni, lehet, hogy a program hatására inkább Magyarországon telepedik le, ott vállal gyereket. Ez nemzetpolitikai szempontból kisebb veszteség, ám a Székelyföldnek mégiscsak az” – példálódzott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikusa.

Hozzátette, azt kellene megoldani magyar kormányzati segítséggel, hogy a gyerekvállalás ösztönzése az otthon maradás támogatásával társuljon, összegezte a háromszéki RMDSZ-es politikus. „A jól működő, bevált oktatási-nevelési támogatás mintájára a szülőföldön való boldogulást elősegítő programokat is életbe kellene léptetni” – fogalmazott.

A Krónika arról az értesüléséről is beszámolt, hogy a Fidesz és az RMDSZ megrendelésére az erdélyi magyarok körében felmérés készül, amely a politikai opciók mellett arra is kiterjed, hogy milyen céllal igényelték a magyar állampolgárságot a magyarok.