Ez jelentheti a kitörési pontot az MKP számára?

PR

2012. április 24., kedd 12:25

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnökségi tagja szerint az MKP-nak bővítenie kell a potenciális választóinak nyújtott kínálatát a jövőben, amennyiben nagyobb támogatottságot akar szerezni, mint amekkorát az utolsó két parlamenti választáson sikerült elnyernie.

Az MKP kilátásairól Csáky Pál az MNO-nak is beszélt. Mint mondta, ha a Híd azt deklarálná, hogy magyar párt, akkor el lehetne gondolkozni az esetleges közeledésen.

A szlovákiai választásokat követően Csáky Pál a Hír TV Kontraszt című műsorának is nyilatkozott.

„Egyre nyilvánvalóbb, hogy a Felvidéken 90 ezerre tehető a magyar ügyek iránt elkötelezett választók száma. Rajtuk kívül van még egy 30-40 ezres választói réteg, akiket a Magyar Koalíció Pártja meg tud szólítani a nemzeti érdekek képviseletével és vannak más célcsoportok is, akik szintén megszólíthatók, de nekik mást is kell kínálni” – mondta el az MTI-nek Csáky Pál. Csáky úgy véli: közel másfél hónappal a parlamenti választások után is vannak megválaszolatlan kérdések a párt számára. Ezek egyike, hogy miért alakult úgy, hogy az a több mint 30 ezer szlovákiai magyar választó, akik elfordultak a Híd (Most) párttól a mostani parlamenti választásokon, nem az MKP-ra szavaztak, hanem ehelyett inkább otthon maradtak, vagy éppen a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokráciára (Smer-SD) adták szavazataikat.

Robert Fico már a kilencvenes években magyarellenes politikusnak számított – írta a pozsonyi Új Szó Fico kormányának kinevezése után.


A felvidéki politikus szerint ezzel összefüggésben az MKP-n belül már megszületett a megegyezés: szakmai szintű egyeztetésekre kerül sor arról, hogy milyen elemekkel lehet bővíteni a párt által a választók számára kínált érdekérvényesítési lehetőségeket. „Amennyiben ezt meg tudjuk csinálni, akkor ki tudunk törni ebből a bűvös 110 ezer fős körből” – mutatott rá Csáky. Hozzátette: úgy véli, hogy ezzel az MKP egészében véve reményteljes helyzetbe kerülhet, mert ideológia áll mögötte, eltérően azoktól a pártoktól, amelyek csak az üzleti haszonszerzésre vagy a politikai érdekek érvényesítésére épülnek. Ehhez az előnyéhez a pártnak az MKP politikusa szerint mindenképpen ragaszkodnia kell, annál is inkább, mert a szlovákiai médiában már most vannak olyan irányú törekvések, amelyek az MKP és a Híd esetleges jövőbeni együttműködése különböző formáinak elfogadhatóságát próbálják felmérni.

„Azt mondom, hogy nem szabad demoralizálni a felvidéki magyarság egészséges magját” – szögezte le Csáky Pál. Hozzátette: lehet ugyan gondolkodni az együttműködés lehetőségeiről, de ennek a közösségnek (a szlovákiai magyaroknak) nem igazán van mozgástere az alapkérdéseket illetően. „Az alap pedig az, hogy mi meg akarunk maradni magyar közösségnek, mi a Magyarországhoz való kapcsolatot nem akarjuk feladni, számunkra nagyon fontos a magyar alkotmányos testületekkel – az Országgyűléssel, a mindenkori kormánnyal – való kapcsolattartás, valamint a magyar állampolgárság felvételének lehetőségét is a jogaink egyik kiteljesedésének tartjuk” – mutatott rá Csáky Pál.

Forrás: MTI