Ezzel tudnak kibabrálni a magyarokkal

WL

2012. április 19., csütörtök 10:37

A szlovák állampolgársági törvény tervezett módosítása az állampolgárság megszerzésének körülményeitől teszi majd függővé a szlovák állampolgárság megtartását, nem pedig attól, hogy az adott szlovák állampolgár mely másik országban szerzett még állampolgárságot – adta hírül Robert Kalinák belügyminiszter közlésére hivatkozva a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség csütörtökön.

A szlovák belügyminiszter Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azon bejelentésére reagálva nyilatkozott, miszerint Magyarország az összes nemzetközi fórumon lépéseket tesz, amennyiben Szlovákia úgy javítja ki az állampolgárságról szóló törvényét, hogy az ugyan nem „károsítja” azokat a szlovák állampolgárokat, akik kérvényezik egy másik ország állampolgárságát, ám Magyarország viszonylatában továbbra is érvényben marad.

Robert Fico nem tartja jó kezdetnek a szlovák–magyar kapcsolatok szempontjából Semjén Zsolt kijelentését. Bővebben>>>

 


Robert Kalinák szerint a módosítás lényege az lesz, hogy a szlovák állampolgársági törvény egy másik ország állampolgárságának megszerzését – a szlovák megtartása mellett – ahhoz köti majd, hogy az érintett személyek állandó lakhellyel rendelkezzenek abban az országban, ahol új állampolgárságot szereznek. Amennyiben az új állampolgárságot szerző személy tehát állandó lakhellyel rendelkezik majd, a törvény értelmében nem vesztené el szlovák állampolgárságát sem.

Robert Kalinák szerint az állandó lakhely intézménye egy egész sor – a másik országban szerzett – kötődést feltételez. Hozzátette: általános jelenségnek számít az is, hogy az állandó lakhelyre való bejelentkezés esetén a fogadó ország igazolást kér az adott személytől arról, hogy az megszüntette állandó lakhelyét abban az „anyaországában”.

Robert Kalinák rámutatott: a szlovák belügyi tárca által kidolgozandó első öt törvényi norma között lesz az állampolgársági törvény említett módosítási tervezete. A jogszabály-módosítás tervezetének kidolgozását Robert Kalinák szerint a tárca azonnal elkezdi, amint a szlovák törvényhozás bizalmat szavaz Robert Fico kormányának.

Forrás: MTI