Az éjszakába nyúló, hét óra hosszáig tartó kormányülés befejeztével Iliasz Moszialosz kormányszóvivő bejelentette, hogy a miniszterek egyhangúlag támogatják a miniszterelnök kezdeményezéseit, és hogy a népszavazást „a lehető leghamarabb megrendezik azután, hogy kialakulnak a mentőcsomag legfontosabb részletei”.

Meg nem nevezett tisztségviselők viszont elmondták, hogy két miniszternek még mindig erős fenntartásai vannak a referendummal kapcsolatban, amely az első lesz azóta, hogy a görögök 1974-ben megszüntették a monarchiát.
Papandreu a kormány sorsát a parlamentre bízza a pénteken megtartandó bizalmi szavazáson. „Ragaszkodunk tervünkhöz, a demokrácia nem lehet csak látszólagos, pénteken meg fog nyilvánulni, és hiszünk abban, hogy megnyerjük a bizalmi szavazást, dacára annak, hogy a kormányzó szocialista párt képviselői között is nagy a nézeteltérés. Nem bukik meg a kormány!” - jelentette ki a kormányszóvivő helyettese még a kabinetülés közben.

„Igen vagy nem az euróra”

Papandreu hivatalának közleménye szerint ezt mondta minisztereinek az ülésen: „Erőszakkal semmilyen programot nem fogunk bevezetni, csakis a görög nép beleegyezésével. Ez az ország demokratikus hagyománya, és megköveteljük, hogy külföldön is tiszteletben tartsák. Hiszem, hogy tiszteletben fogják tartani.” Azt fogják megkérdezni a görögöktől, hogy akarják-e az új megállapodást, és hogy az ország bent maradjon-e az eurózónában. A dilemma nem az, hogy „ez a kormány vagy egy másik”, hanem hogy „igen vagy nem a megállapodásra„, „igen vagy nem az euróra” - tette hozzá.

Mint mondta, tudja, hogy lesznek kedvezőtlen piaci reakciók, de szerinte a nyugtalanság ideiglenes lesz. A másik megoldás előre hozott választások kiírása lett volna, de azzal a kormány csak „a felelőssége alól bújt volna ki”, és a helyzet azzal fenyegetett volna, hogy csődbe megy az ország - érvelt a kormányfő.

Európa megdöbbent

Megdöbbenés fogadta szerte Európában a kormányfő döntését a népszavazásról és a bizalmi szavazásról. A nyugat-európai értéktőzsdék kedden erősen mínuszban zártak, miután a befektetők körében valóságos részvényeladási pánikot váltott ki a görög bejelentés. Az új fejlemény miatt rendkívüli válságtanácskozást tartanak szerdán Cannes-ban az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetői.

A görög kormány válságtanácskozásán a biztonsági kabinet leváltotta a görög fegyveres erők teljes vezérkarát, valamint felmentette tisztségéből a szárazföldi hadsereg és a tengerészgyalogság további tucatnyi főtisztjét. Erről a védelmi minisztérium számolt be közleményben. A fegyveres erők élén a vezérkari főnökök bizottsága áll, amelynek van egy elnöke, és tagjai egy-egy vezérkari főnök a szárazföldi hadseregtől, a haditengerészettől és a légierőtől. Egy minisztériumi forrás elmondta, hogy a biztonsági kabinet ülését már régen kitűzték erre a napra, be volt tervezve a katonai vezetés leváltása, és annak semmi köze a politikai vagy a gazdasági helyzethez.

Az ellenzéki pártok azonban azonnal támadták a kormányt a vezérkar leváltása miatt. „Maguknak végük van! Hagyják békén a fegyveres erőket!” - mondta Margaritisz Cimasz, az ellenzéki jobboldali Új Demokrácia párt védelmi kérdésekkel foglalkozó politikusa. Antidemokratikusnak nevezte az intézkedést. „Ez csak a bizonytalanságot és az aggodalmat növeli a közvéleményben” - állapította meg a Demokratikus Baloldal párt.

A görög kormányfők - amikor arra számítanak, hogy esetleg változás lesz az ország élén - le szokták váltani a vezérkart, és a helyébe olyan tábornokokat ültetnek, akiket magukhoz közelebb állónak éreznek - mondta ezzel kapcsolatban egy forrás, amely ismeri a görög politikai szokásokat.

Megszavazzák?

Mark Rutte holland miniszterelnök kormánya kedd esti ülésén közölte: megpróbálja elérni, hogy Görögország mégse rendezzen népszavazást, de hozzátette: Görögország dolga eldönteni, hogy mi módon hagyja jóvá vagy utasítja el az európai megállapodást.

Elena Salgado spanyol gazdasági minsizter kijelentette kedd este: az eurózóna országai mind azt akarják, hogy Görögország maradjon a zónában.

Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter így nyilatkozott a Financial Times Deutschland című lap szerint: az eurózóna továbbra is támogatja Görögországot, ha az ország hajlandó alávetni magát a szükséges reformoknak, és maga is bent akar maradni a blokkban. Schauble szerint a görögök meg fogják szavazni a kormány reformtervét.

Azumi Dzsun japán pénzügyminiszter is megdöbbentőnek nevezte tokiói idő szerint már szerdán, hogy a görög miniszterelnök népszavazást akar rendezni a mentőcsomagról, minthogy a referendum nem szerepelt a múlt heti európai megállapodásban.