Irán újabb blokkot tervez

LM, 2012. május 27., 16:25, frissítve: 16:47
Irán azt tervezi, hogy jövőre megkezdi az ország déli részén található busehri atomerőmű újabb, második energiablokkjának építését – jelentette be az ország atomenergia-hivatalának igazgatója vasárnap.

Fereidún Abbaszi Davani az iráni állami televízióban arról beszélt, hogy a létesítmény újabb blokkja is 1000 megawatt teljesítményű lesz. Arról viszont nem tett említést, hogy ki szállítaná a szükséges berendezéseket.

Irán és a térség első atomerőművét a német Siemens cég leányvállalata, a Kraftwerk Union kezdte építeni még 1975-ben Busehrben. Az építési munkák azonban leálltak részben az 1979. évi iszlám forradalom és a nem sokkal később kirobbant iráni–iraki háború miatt, a szerződést pedig felmondták.

1995 januárjában orosz–iráni megállapodás született a munkálatok befejezéséről, 1998-ban pedig olyan szerződést kötött Irán az Atomsztrojexport orosz nukleáriserőmű-építő céggel, hogy a vállalat „kulcsrakészen” adja át az első blokkot. A létesítmény hivatalos átadására tavaly szeptember 12-én került sor. Irán húsz atomerőművi blokk építését tervezi hosszabb távon.

Irán nem tulajdonít jelentőséget annak, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei az átlagosnál nagyobb dúsítottságú urán nyomaira bukkantak a fordói föld alatti nukleáris létesítményben – jelentette be szombaton Ali Asgar Szoltaníje, Irán NAÜ-nagykövete.
Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása