Ismét Erdélybe utaznak az önkéntes orvosok

NT

2012. április 26., csütörtök 11:07, frissítve: csütörtök 11:21

Május 5. és 13. között ismét Erdélyben vizsgálnak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai – tájékoztatta szervezet az MTI-t. Az akcióban 45 orvos és egészségügyi szakember vesz részt.

A közlemény emlékeztet: az NGYSZ önkéntes orvoscsoportja évente kétszer utazik a romániai Hargita megyébe, ahol a megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítik.

A korábbi évekhez hasonlóan a gyermekmentő mozgó fogászati busza is csatlakozik az úthoz. Az önkéntes fogorvosok a szűrés mellett felvilágosítást, tájékoztatást is tartanak a helyes szájhigiénéről.

Az orvoscsoport látogatásával egy időben idén is sor kerül az erdélyi gyermek- és ifjúsági focikupára Csíkszentdomokoson, amelyet az Aranycsapat tagja, a gyermekmentő szolgálat sportbizottságának elnöke, Buzánszky Jenő vezet. A győztes csapatokat az NGYSZ vendégül látja a fővárosi önkormányzattal közösen szervezett idei budapesti városligeti gyermeknapon, május 26–27-én.

„2011-ben a szervezet önkéntesei több mint tízezer vizsgálatot végeztek, illetve az NGYSZ által felújított csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központot a szervezet magyarországi gyermekneurológusa is folyamatosan támogatja a munkájával” – olvasható a dokumentumban, amely kitér arra is, hogy az önkéntes fogorvosok tavaly mintegy 4500, Magyarországon és a határon túl élő gyermek fogait vizsgálták meg. „Az erdélyi szűrések során az orvosok lesújtó eredményeket tapasztalnak: tavaly a vizsgált közel 1200 gyermek 94 százalékának volt szuvas, rossz foga” – áll a közleményben.

Forrás: MTI