Kormánybiztos lett a Most-Híd elnökségi tagja

TK

2012. június 13., szerda 14:06, frissítve: szerda 17:53

A. Nagy László, a Most–Híd szlovák–magyar párt elnökségi tagja lesz a kisebbségügyi kormánybiztos Szlovákiában – döntött Robert Fico kormánya szerdai ülésén Pozsonyban.

A kormány A. Nagy László kinevezésének jóváhagyásával együtt elfogadta a kisebbségügyi kormánybiztos statútumát is. Ennek értelmében a kormányhivatal fennhatósága alatt létrehozzák a kisebbségügyi kormánybiztos hivatalát. Utóbbi tanácsadói szervként működik majd, tevékenységét a kormányhivatal mindenkori vezetőjével és a tevékenységi köre által érintett tárcavezetőkkel fogja egyeztetni.

Az MNO beszámolt róla, hogy bár a Magyar Koalíció Pártja a szlovákiai magyarság megmaradására irányuló célkitűzései, valamint a Most–Híd megyei választásokon való együttműködést célzó törekvései is terítékre kerültek a két párt között Pozsonyban zajlott szakmai egyeztetés során, konkrét megegyezések nem születtek. Bővebben>>>
Fotó: Paraméter.sk


A most jóváhagyott működési szabályzata szerint a kisebbségügyi kormánybiztos feladatai közé tartozik majd a nemzeti kisebbségek jogainak támogatását és fejlesztését érintő intézkedések előkészítése és megvalósítása. Ennek keretén belül részt vesz a kisebbségek jogállásával kapcsolatos szabályozások előkészítésében. Hatáskörébe tartozik majd Szlovákia kisebbségek jogállásával kapcsolatos hazai és nemzetközi kötelezettségei betartásának felügyelete is.

A kisebbségügyi kormánybiztos átveszi a Robert Fico kabinetje által megszüntetett emberi jogi és kisebbségügyi kormányalelnök hatásköreinek bizonyos részeit is. Ezek egyike az, hogy a jövőben ő lesz a gesztora – lebonyolítója – a nemzetiségi kultúrákra szánt támogatások egy pályázati rendszeren keresztül való elosztásának is.

A kormánybiztos hatásköreinek jóváhagyását több hónapos – a szlovák kormány és a Most–Híd közötti – egyeztetés előzte meg.

Május 9-én újabb felvidéki magyarok fordulnak a strassburgi Emberi Jogok Európai Bíróságához szlovák állampolgárságuk elvesztése miatt. Bővebben>>>

A kormánybiztos posztjának létrehozását azt követően határozta el Robert Fico kabinetje, hogy úgy döntött: nem tölti be, majd megszünteti az emberi jogi és kisebbségi kormányalelnök posztját. Ez utóbbit 1998-ban, Mikuláš Dzurinda első kormánya idején hozták létre. A kisebbségügyi kormányalelnök a most létrehozott kormánybiztosnál szélesebb hatáskörökkel rendelkezett. Ezt a pozíciót elsőként Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának alelnöke, utoljára pedig – Iveta Radičová kormánya idején – Rudolf Chmel, a Most–Híd alelnöke töltötte be. A kormányalelnöki poszt megszüntetéséért Fico kormányát – civil szervezetek és a magyar politikai érdekképviselet részéről – egész sor kritika érte.

A Most-Híd mindenképpen élni akart a lehetőséggel

Robert Fico kormányfő a kinevezést követően kijelentette: a lépéssel világosan jelezni akarta a kormány, hogy a kisebbségi ügyekkel olyanokat akarnak megbízni, akik együtt élnek a kisebbségiekkel.

„Úgy gondoltuk, hogy mindenképpen élnünk kell a lehetőséggel” – nyilatkozta az MTI-nek a kinevezés kapcsán Solymos László, a Most-Híd parlamenti frakciójának elnöke. Hozzátette: a pártot a tárgyalások során az vezérelte, hogy minél többet meg tudjanak menteni „abból, amit az elmúlt két év során sikerült kiépíteni.”

A. Nagy László elmondta: felfüggeszti a Most-Híd párt elnökségében folytatott tevékenységét, ugyanakkor nem lát okot arra, hogy a pártból is kilépjen. A kinevezett kisebbségügyi kormánybiztos a poszttal kapcsolatban hangsúlyozta: minden kisebbség képviselője kíván majd lenni. Úgy vélte: a poszthoz kötődő hatáskörök a feltételezettnél szélesebb cselekvési lehetőséget adnak a kormánybiztosnak. „A kultúra területén a kisebbségi kormánybiztos lesz a szlovákiai kisebbségek mindenese” – szögezte le.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerint a kisebbségügyi kormánybiztos statútumának ilyen formában való jóváhagyása beigazolta a párt azon félelmeit, hogy a szlovákiai magyarok kormánybiztos helyett egy „önálló döntéshozói jogkörök nélküli kirakati bábut” kaptak. Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke az MTI-nek adott nyilatkozatában azt mondta: az, hogy a Most-Híd jelöltje tölti be a kormánybiztos posztját, bizonyítja, hogy a párt „informális kormányzati szerepet vállalt.”

A kormánybiztos hatáskörei „meglehetősen lecsupaszítottak”

Öllös László politológus az MTI-nek szerdán nyilatkozva elmondta: a kormánybiztos jogkörei jelentős visszalépést jelentenek az emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyetteséhez képest. Rámutatott: a kormánybiztos hatáskörei „meglehetősen lecsupaszítottak”.

„Önálló döntési jogköre szinte egyáltalán nincsen” – hangsúlyozta Öllös. Hozzátette: a legtöbb kérdésben csak véleményezési lehetősége van, amit viszont az egyes szaktárcák nem kötelesek figyelembe venni.

A politológus szerint a kormánybiztos posztjához kötődő jogok akkor is megmaradtak volna, ha a Híd (Most) ellenzéki párt marad. „A jelenlegi állapotban felmerül a kérdés, hogy a párt mennyire maradt ellenzékben, bármennyire is próbálják ezt most elkenni” – mutatott rá. Úgy vélte: a kormánybiztos posztjának létrehozása külpolitikai szempontból „jót tesz” a szlovák kormánynak, mivel „van mire mutogatnia, hogy valamit létrehozott, holott ez csak a korábbi helyzet összezsugorítása”.

Forrás: MTI