Magyar civil szervezetek gyűjtenek a krasznahorkai vár felújítására

PR, 2012. május 9., szerda 22:05
„Nemzeti Összefogás – Krasznahorkáért” néven indított gyűjtést a tűzkárosult krasznahorkai vár felújítására több szlovákiai magyar civil szervezet – tudta meg az MTI pozsonyi irodája szerdán.

Drágább lehet a krasznahorkai vár felújítása az előzetesen becsültnél, mert szükség lesz a tűzkárt szenvedett várfal egy részének lebontására – közölte még április 19-i sajtóértekezletén a Generali Biztosító, amely a műemlék helyreállítási költségeit fedezi majd.

A nemzeti örökség részét képező 13. századi várban március 10-én két tizenéves dohányzó gyerek figyelmetlensége okozott tüzet. A tűz következtében a vár teljes tetőszerkezete leégett, megsérült a várfal egy része és számos műkincs is elpusztult. Bár a műtárgyak 90 százalékát sikerült megmenteni, a kár így is 8 millió euróra tehető. Ebből 7 millió euróra becsülik az épületben, és egymillióra az ingóságokban keletkezett kárt.

Bár a helyreállítás költségeit elvben a biztosítás is fedezhetné, a Krasznahorka helyreállításának céljával több adakozás is indult. A hivatalos gyűjtést a Szlovák Nemzeti Múzeum hirdette meg, s még jelenleg is tart.

A gyűjtés hivatalosan kedden kezdődött és 2013. április 3-ig tart. A jótékonysági gyűjtés elindítására némi késedelemmel került sor, mivel a szlovák belügyminisztérium először elutasította annak bejegyzését. „A belügyminisztérium először azzal utasította el a kezdeményezés bejegyzését, hogy a gyűjtés nevét a szervezők csak magyar nyelven jelölték meg” – magyarázta a késedelem okait Polgár Hajnalka, a gyűjtést szervező egyik civil szervezet, a Magyar Polgári Kör alelnöke. Hozzátette: miután a szervezők a gyűjtés nevét kétnyelvűvé tették, elhárult az akadály a bejegyeztetés elől.

Polgár Hajnalka elmondta: a gyűjtés a nemzeti összefogás jegyében, közhasznú céllal, a történelmi-kulturális örökség támogatására és védelmére indult. Bevételét a szervezők a Krasznahorka várát ért pusztító tűzvész által okozott károk helyreállítására valamint a vár helyiségeinek, gyűjteményeinek és kiállításainak felújítására szánják. Hozzátette: a Szlovák Nemzeti Múzeum által meghirdetett gyűjtés mellett ez az egyedüli olyan szlovákiai kezdeményezés, amely kifejezetten e célból indult.

A gyűjtést a Magyar Megmaradásért Polgári Társulás, a Magyar Polgári Kör, a Magyarok Szövetsége, a Somorja Hangja – Vox Samariae, a VIA NOVA Ifjúsági Csoport, az Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés, a Gradus Montana Polgári Társulás és a Pázmaneum Polgári Társulás hirdette meg és felügyeli.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása