Magyar többségű választókerületet kérnek

TK

2012. február 2., csütörtök 12:26

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöksége levélben fordul az ukrán Központi Választási Bizottsághoz (CVK), amelyben kéri, hogy a 2012. évi parlamenti választásokra hozzanak létre olyan választókerületet, amely magában foglalja Kárpátalja magyarságának túlnyomó többségét.

Az UMDSZ ugyancsak levélben kezdeményezi az ukrán parlament emberjogi és nemzeti kisebbségi bizottságánál az ukrán választójogi törvény olyan értelmű módosítását, amely lehetővé teszi a szavazólapok kisebbségi, köztük magyar nyelvű nyomtatását a 2012. évi parlamenti választásokra – számolt be csütörtökön megjelent számában az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap az UMDSZ elnökségének legutóbbi ülésén hozott döntéseiről.

A cikk szerint az UMDSZ vezetése nem veti el egy magyar nemzetiségű képviselő parlamentbe jutásának más lehetőségét sem. Ezzel kapcsolatban az elnökség tagjai úgy döntöttek, levelet intéznek Mikola Azarov miniszterelnökhöz, a Régiók Pártja elnökéhez. Ebben emlékeztetik a pártelnököt arra az ukrán elnökválasztást megelőzően kötött négyoldalú szerződésre, amelyben az államfőjelölt, Viktor Janukovics arra kötelezte magát, hogy megválasztása esetén elősegíti a szerződést aláíró nemzetiségi szervezetek képviselőinek garantált mandátumhoz jutását a soros választásokon.

Az újság szerint az UMDSZ elnöksége megvitatta a legutóbbi ukrán–magyar kormányközi kisebbségi vegyes bizottság legutóbbi ülésén felvetett kérdéseket, így egyebek mellett azt is, hogy az ukrán fél arra kérte magyar tárgyalópartnerét, ne kategorizálja a kárpátaljai magyarokat, és adja vissza az UMDSZ-nek a schengeni vízumigényléshez szükséges garancialevelek kiállításának jogát. A cikk idézte Gajdos Istvánt, az UMDSZ elnökét, aki a tanácskozáson kifejtette: az ügyben Szabó Vilmos országgyűlési képviselő levelet intézett Martonyi Jánoshoz. A külügyminisztertől nem érkezett válasz, ezért a szocialista képviselő az Országgyűlésben nyújtotta be beadványát, amelyre a házszabályból kiindulva mindenképp választ kell kapnia – emlékeztetett a kárpátaljai magyar politikus.

Az UMDSZ elnöksége – korábbi álláspontjának megfelelően – ellenzi a nagymuzsalyi aranybánya újraindítását, mivel a várt anyagi haszon nem arányos a környezeti károkkal és azok következményeivel, amelyekkel a tervezett beruházás a térséget, annak turisztikai objektumait, valamint az ott élő embereket fenyegeti – írta az ungvári magyar lap.

Forrás: MTI