Az UMDSZ ugyancsak levélben kezdeményezi az ukrán parlament emberjogi és nemzeti kisebbségi bizottságánál az ukrán választójogi törvény olyan értelmű módosítását, amely lehetővé teszi a szavazólapok kisebbségi, köztük magyar nyelvű nyomtatását a 2012. évi parlamenti választásokra – számolt be csütörtökön megjelent számában az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap az UMDSZ elnökségének legutóbbi ülésén hozott döntéseiről.

A cikk szerint az UMDSZ vezetése nem veti el egy magyar nemzetiségű képviselő parlamentbe jutásának más lehetőségét sem. Ezzel kapcsolatban az elnökség tagjai úgy döntöttek, levelet intéznek Mikola Azarov miniszterelnökhöz, a Régiók Pártja elnökéhez. Ebben emlékeztetik a pártelnököt arra az ukrán elnökválasztást megelőzően kötött négyoldalú szerződésre, amelyben az államfőjelölt, Viktor Janukovics arra kötelezte magát, hogy megválasztása esetén elősegíti a szerződést aláíró nemzetiségi szervezetek képviselőinek garantált mandátumhoz jutását a soros választásokon.

Az újság szerint az UMDSZ elnöksége megvitatta a legutóbbi ukrán–magyar kormányközi kisebbségi vegyes bizottság legutóbbi ülésén felvetett kérdéseket, így egyebek mellett azt is, hogy az ukrán fél arra kérte magyar tárgyalópartnerét, ne kategorizálja a kárpátaljai magyarokat, és adja vissza az UMDSZ-nek a schengeni vízumigényléshez szükséges garancialevelek kiállításának jogát. A cikk idézte Gajdos Istvánt, az UMDSZ elnökét, aki a tanácskozáson kifejtette: az ügyben Szabó Vilmos országgyűlési képviselő levelet intézett Martonyi Jánoshoz. A külügyminisztertől nem érkezett válasz, ezért a szocialista képviselő az Országgyűlésben nyújtotta be beadványát, amelyre a házszabályból kiindulva mindenképp választ kell kapnia – emlékeztetett a kárpátaljai magyar politikus.

Az UMDSZ elnöksége – korábbi álláspontjának megfelelően – ellenzi a nagymuzsalyi aranybánya újraindítását, mivel a várt anyagi haszon nem arányos a környezeti károkkal és azok következményeivel, amelyekkel a tervezett beruházás a térséget, annak turisztikai objektumait, valamint az ott élő embereket fenyegeti – írta az ungvári magyar lap.