Még az irodát is elvennék

tt

2012. július 11., szerda 12:17

Alkotmányellenes Újvidéket Vajdaság tartomány fővárosának nevezni – állapította meg a szerb alkotmánybíróság. A határozat értelmében a Duna menti várost csak közigazgatási központnak és tartományi székhelynek lehet nevezni, s a Vajdaságnak nem lehet külön képviselete Brüsszelben.

Az alkotmánybíróság döntése szerint a Vajdaság illetékességét megállapító törvény 22 rendelkezése, illetve azok egyes részei nincsenek összhangban a szerb alkotmánnyal. Ilyen többek között a kisebbségi nyelvekre vonatkozó tartományi rendelkezés is, ezért „a tartomány a továbbiakban a kultúrára, az oktatásra és a tájékoztatásra vonatkozó ügyeket nem bízhatja a nemzeti tanácsokra”, a kisebbségi önkormányzati szervekre – olvasható a Vajdaság Ma hírportál szerdai cikkében.

A Vajdaságot megfosztanák brüsszeli irodájától is, mert az alkotmánybíróság szerint vitatott az a tartományi rendelkezés is, amely lehetővé tette, hogy önállóan alakítson képviseleteket az európai régiókban.

Az alkotmánybíróság döntése agrárpolitikai, környezetvédelmi, fejlesztési, energetikai és közigazgatási kérdésekben is szűkíti a tartományi jogokat, arra hivatkozva, hogy azok nincsenek összhangban a szerb alkotmánnyal.

Forrás: MTI