Meg kell bontani a leégett vár egy részét

tt

2012. április 19., csütörtök 17:20

Drágább lehet a krasznahorkai vár felújítása az előzetesen becsültnél, mert szükség lesz a tűzkárt szenvedett várfal egy részének lebontására – közölte csütörtöki sajtóértekezletén a Generali biztosító, amely a műemlék helyreállítási költségeit fedezi majd.

A krasznahorkai vár falainak egy részét közel egy méterrel a jelenlegi szint alá kell bontani, mivel a tűzvész során a fal koronája megsérült és elvesztette stabilitását. „Ez jelentősen megemelheti a helyreállítás költségeit” – mondta el a biztosító csütörtöki sajtóértekezletén Martin Fučík, a Generali Slovensko biztosításiesemény-részlegének igazgatója.

Fučík szerint egyelőre nem lehet megmondani, hogy lesz-e lehetőség új típusú kötőanyag használatára a sérült falrészeknél, vagy pedig az eredeti technológiákkal kell újjáépíteni a lebontandó részeket. Erről már a közeljövőben döntést hoz a műemlékvédelmi hivatal.

A biztosító által kifizetendő térítés végösszegét a biztosító szerint a felújítás költségein kívül más tényezők is befolyásolhatják. Most azt is vizsgálják, hogy a várdombon megfelelő időközönként megtörtént-e – a tűz terjedésében szintén szerepet játszott – aljnövényzet és bokrok ritkítása, illetve kaszálása. A biztosító szakértői szintén vizsgálják, hogy a leégett tetőszerkezet megfelelő tűzvédelmi kezelést kapott-e.

Jozef Tanzer, a Generali Slovensko elnökségének tagja szerint a biztosító a vele kötött szerződés értelmében a krasznahorkai várat ért tűzkár esetében legfeljebb 11,6 millió eurót fizethet ki térítésként, 2 millió eurót már előzetesen átutaltak a jelenleg is zajló munkálatok fedezésére. Ebből az összegből egyelőre 56 ezer eurót használtak fel.

A nemzeti örökség részét képező XIII. századi várban március 10-én két tizenéves dohányzó gyerek figyelmetlensége okozott tüzet. A tűz következtében a vár teljes tetőszerkezete leégett, megsérült a várfal egy része és számos műkincs is elpusztult. Bár a műtárgyak 90 százalékát sikerült megmenteni, a kár így is 8 millió euróra tehető. Ebből 7 millió euróra becsülik az épületben, és egymillióra az ingóságokban keletkezett kárt. Bár a helyreállítás költségeit elvben a biztosítás is fedezhetné, a Krasznahorka helyreállításának céljával több adakozás is indult. A hivatalos gyűjtést a Szlovák Nemzeti Múzeum hirdette meg, s  még jelenleg is tart.

Forrás: MTI