Megalakult Vajdaság új kormánya

BL

2012. július 11., szerda 23:32

A Szerbián belül autonóm tartománynak számító Vajdaság parlamentje szerdán jóváhagyta a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) részvételével megalakult helyi kormányt, amelynek élén – sorrendben harmadszor – Bojan Pajtić, a Szerbiát korábban irányító Demokrata Párt (DS) vezető politikusa áll.

A DS által vezetett választási szövetség, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a VMSZ alkotta hárompárti kormány biztos, 76 fős többségre támaszkodhat a 120 fős vajdasági parlamentben, ahol rajtuk kívül még négy párt képviselői vannak jelen.

Az új kormánynak ugyanúgy tizenegy – titkárságnak nevezett – minisztériumi feladatokat ellátó intézménye van, mint az előzőnek. A VMSZ elnöke, a tartományi parlamenti elnökké lett Pásztor István által vezetett, vállalkozásokért felelős titkárságot beolvasztották a munkaügyi, foglalkoztatási és a nemek közti egyenjogúságért felelős titkárságba.

A kormány céljairól szólva Pajtić kijelentette, hogy a testület együtt akar működni a szerb kormánnyal annak ellenére, hogy más koalíció alkotja. „Vízzel teli hajóban ülünk, és mindnyájunknak együtt kell eltávolítani belőle a vizet” – idézte a meggyilkolt szerb miniszterelnököt, Zoran Đinđićet a politikus. Pajtić a tartományi kormány fő célkitűzései között említette a munkahelyek megőrzését, a kisebbségi jogoknak a legmagasabb európai normákhoz igazítását és külföldi beruházásoknak Vajdaságba vonzását.

Forrás: MTI