Megmentik a határon túli magyar műemlékeket

WA

2012. június 23., szombat 20:42

A magyar kormány olyan alap létrehozását tervezi, amely több tárca anyagi hozzájárulásával a határon túli magyar műemlékek megóvásához nyújt majd segítséget – mondta el a dél-erdélyi látogatáson tartózkodó Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár.
Nemzetpolitikai lépések

Répás Zsuzsanna korábban azt is közölte, a magyar állam feladata, hogy a külhoni magyar közösségekkel együttműködésben elérje, mindenki tökéletesen elsajátíthassa anyanyelvét, félelem nélkül használhassa, és ne kelljen feladnia.

Júniusban ösztöndíjprogramot indítottak a külhoni magyar joghallgatók számára.

Májusban az Orbán-kormány kétéves munkáját értékelve Répás Zsuzsanna elmondta: gyökeres fordulat történt a nemzetpolitikában, a külhoni magyarság érdekeinek figyelembevétele áthatja az egész kormányzati munkát.

Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára közölte, hogy az alap létrehozásáról elkezdődött már az egyeztetés az érintett tárcákkal. Hozzátette, hogy az alap által finanszírozott műemlékvédelmi szakmai munkát a kormány a Teleki László Alapítványra bízná. A korábbi Orbán-kormány idején már létezett egy hasonló alap, de azt a későbbi kormányok nem működtették – jegyezte meg Répás Zsuzsanna.

A helyettes államtitkár azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy meglátogatta a küküllővári református templomot és találkozott a helyi magyar közösséggel. A kora középkori templom egyedi freskótöredékeit magyar állami segítséggel sikerült láthatóvá tenni. Répás Zsuzsanna a hét végén Marosszentimrén, Boroskrakkón, Magyarigenben, Szászsebesen és Gyulafehérváron látogatja meg azokat a műemlékeket, amelyek megóvásához a magyar állam is segítséget nyújtott.

Répás Zsuzsanna azt is fontosnak tartotta, hogy a műemlékek megóvása, felújítása lendületet adhat a turizmusnak, a magyar turisták látogatásai pedig a dél erdélyi szórvány magyar közösségek identitástudatát is erősítik.

Forrás: MTI