Műemlékek lettek a legfontosabb házsongárdi sírok

A kolozsvári Házsongárdi temetőt védi a döntés

Grund

2011. december 21., szerda 17:45

A „B” kategóriás műemléki státusz kiemelt védelmet jelent a házsongárdi síroknak: közülük mintegy négyszázat nyilvánított műemlékké a román műemlékvédelmi szakhatóság: ez kiemelt védelmet biztosít számukra.

A Kelemen Hunor RMDSZ-elnök által vezetett román kulturális minisztérium hatáskörében működő országos műemlékvédelmi bizottság szerdai ülésén elfogadta a műemlékké nyilvánításra javasolt sírok és síremlékek listáját. Ezen összesen 397 sír szerepel. A közlemény szerint a továbbiakban a miniszter rendeletben erősíti meg a sírok védettségét.

A kolozsvári Házsongárdi temető teljes egészében „B” kategóriás műemléknek számít. Ennek ellenére az elmúlt években a temető tulajdonosának, a kolozsvári polgármesteri hivatalnak és városi tanácsnak nem sikerült megakadályoznia a folyamatos rongálásokat.

Kelemen Hunor felkérésére indult el nyáron az a kezdeményezés, hogy a legértékesebb síremlékeket külön-külön is műemlékké nyilvánítsák annak reményében, hogy a szigorúbb törvényi szabályozás a gyakorlatban is hatékonyabb védelmet biztosít az erdélyi panteonnak. Hegedüs Csilla miniszteri tanácsadó szerint a 397 síremlék műemlékké nyilvánítása a legmagasabb fokú védelem biztosítását jelenti a több mint négyszáz éves temető számára.

A védetté nyilvánított síremlékek között található többek között Apáczai Csere János, Tótfalusi Kis Miklós, az Esterházy–Mikó–Mikes család sírkertje, Dsida Jenő, Jósika Miklós, Szenczi Molnár Albert, Bölöni Farkas Sándor, Kriza János, Xántus János sírboltja, valamint Szilágyi Domokos és Hervay Gizella közös síremléke.

Forrás: MTI