Nem foglalkoztatja az alpolgármestereket

TK

2012. június 27., szerda 10:39, frissítve: szerda 11:27

Marosvásárhely újraválasztott polgármestere, Dorin Florea kijelentette, hogy nem tart igényt a múlt héten megválasztott alpolgármesterek szolgálataira; helyettük a két korábbi alpolgármesterét foglalkoztatja tanácsadói beosztásban – írják a szerdai erdélyi lapok.

Dorin Florea, az újabb mandátumot szerzett marosvásárhelyi polgármester a polgármesteri hivataltól mintegy 500 méterre, egy – a város tulajdonában levő – irodaépületben biztosított irodát a két alpolgármesterének. A néppárti Demokrata Liberális Párt (PDL) Maros megyei szervezetének elnöke ekképpen válaszolt arra, hogy a városi önkormányzati testület pénteki alakuló ülésén az ellenzéke alakított ki kétharmadot is meghaladó többséget, és a baloldali Szociál-Liberális Unió (USL), valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjeit választották alpolgármesterré.

Dorin Florea kijelentette, hogy az RMDSZ által jelölt Józsa Tibor és az USL által jelölt Ionela Ciotlaus a választási kampány során becsmérelte a hivatalt, és a városházán dolgozó igazgatók bejelentették, távoznak, ha befogadja az alpolgármestereket az épületbe. Florea elsősorban Józsa Tibor személyét kifogásolta. Arra is hivatkozott azonban, hogy a polgármesteri hivatalban kicserélik a villanyvezetékeket, és a munkálatok idejére az ott dolgozók egy részének is máshol kell irodát biztosítania. A polgármester ugyanakkor azt is bejelentette, hogy a két korábbi alpolgármesterével, a szintén PDL-es Claudiu Maiorral és az RMDSZ-es Csegzi Sándorral kíván együtt dolgozni. Őket tanácsadóként alkalmazta a hivatalban.

Benedek István, a marosvásárhelyi RMDSZ-szervezet elnöke sajtótájékoztatón szólította fel a polgármestert, hogy tartsa tiszteletben a törvényeket, és juttassa érvényre a választók akaratát, a tanácsadóként foglalkoztatott Csegzi Sándort, az RMDSZ marosvásárhelyi választmányának elnökét pedig arra kérte, határolódjon el Dorin Florea demokrácia- és RMDSZ-ellenes döntéseitől. A romániai törvények nem szabják meg az alpolgármesterek feladatköreit. A polgármester belátására van bízva, hogy feladatai közül melyeket ruházza át az alpolgármesterekre.

Forrás: MTI