Nem hagyják békén a MOGYE magyar karát

WA

2012. május 4., péntek 15:57, frissítve: péntek 17:04

Felfüggesztette a Marosvásárhelyi Táblabíróság a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar és angol nyelvű orvosi és gyógyszerészeti karát létrehozó kormányhatározatot – közölte Anuta Dusa, a táblabíróság szóvivője.
Mint azt megírtuk, hétfőn szavaz a román parlament a Victor Ponta megbízott miniszterelnök által javasolt új kormányról. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) még nem döntött arról, hogy támogatja-e az új kabinetet.

Anuta Dusa elmondta, a táblabíróság pénteken hozott határozata végrehajtható, és öt napon belül fellebbezést lehet ellene benyújtani. A szóvivő hozzátette, a felfüggesztés arra az időszakra szól, míg érdemben tárgyalja a bíróság azt a keresetet, amelyben az egyetem vezető testületei a kormányhatározat hatálytalanítását kérték.

Az ügy érdemi tárgyalására 2012. december 6-át jelölte ki a bíróság. Az MTI kérdésére, hogy miért kell ennyire sokat várni a következő tárgyalásig, a szóvivő a bíróság leterheltségére hivatkozott.

A szóvivő tájékoztatása szerint a táblabíróság ugyancsak pénteken tárgyalta az egyetem vezető testületeinek egy másik keresetét is. Ebben az egyetem vezetői a magyar nyelvű oktatás struktúráját el nem ismerő egyetemi charta érvényesítését kérték a táblabíróságtól. Anuta Dusa elmondta, ezt az ügyet a bíróság érdemben tárgyalta, az ítélethirdetést azonban május 11-re halasztotta.

Ez utóbbi perben az egyetem vezetői annak a minisztériumi átiratnak az érvényességét kérdőjelezték meg, amelyben a tárca közölte, nem ismeri el az egyetem működését leíró chartát. Az egyetem álláspontja szerint a minisztérium a törvényben előírt 30 napos határidő után utasította el a chartát, és mivel időben nem jelezte a kifogásait, a chartát hallgatólagosan elfogadta.

A vitatott charta alapján tartották meg a MOGYE belső választásait, amelyeket a magyar tagozat oktatói bojkottáltak.

Csütörtökön Répás Zsuzsanna a témában úgy nyilatkozott, a magyar kormány nagyon fontosnak tartja, hogy legyen magyar nyelvű orvosképzés Erdélyben, és kiáll a MOGYE magyar oktatóinak és diákjainak küzdelme mellett.

Még szerdán közölték, Victor Ponta román miniszterelnök-jelölt kormányának első döntése a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar karának létrehozásáról szóló korábbi kormányhatározat érvénytelenítése lesz. A Victor Ponta által javasolt kormányt a független törvényhozók és a nemzeti kisebbségek képviselői is támogatják, így az új román kormány hivatalba iktatásához várhatóan meglesz a szükséges parlamenti szavazatszám.

Április 18-án közölte Ponta, hogy bizalmatlansági indítványt terjeszt be Mihai Răzvan Ungureanu kormánya ellen a román ellenzék, egyebek mellett a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen alapított magyar kar miatt. „A kormány alkotmányellenesen és törvénytelenül etnikai alapon hozott létre egy egyetemi kart azzal az egyedüli céllal, hogy még egy ideig hatalmon maradjon a Romániai Magyar Demokrata Szövetség támogatásával.

Ismert, március 27-én fogadták el azt a kormányhatározatot, amely új kart hoz létre a magyar és angol tannyelvű szakoknak a MOGYE-n. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium akkor azt közölte, ezzel remélhetőleg az utolsó akadály is elhárult a magyar nyelvű képzés önállóságának útjából. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ugyanakkor óvatos optimizmussal üdvözölte a kormányhatározatot. Az LMP pedig történelmi sikernek nevezte a marosvásárhelyi önálló orvosi kar megalapítását.

Forrás: MTI