Nem lesz képviselete a magyaroknak?

TK, 2012. február 14., kedd 22:22, frissítve: kedd 22:22
„Akár az is előfordulhat, hogy egy, magyar szavazatokra számító párt sem jut be a parlamentbe” – mondta Öllös László politológus a SITA hírügynökségnek kedden a Focus közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb, a márciusi parlamenti választások eredményeivel kapcsolatos felméréséről.

„Ez ugyan lehetséges, de kevéssé valószínű. Kizárni azonban ezt nem lehet” – állítja Öllös László.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Most-Híd párt alacsony eredményei kapcsán Öllös László elmondta: a két párt eredményeinek a felmérésben kimutatott összege alacsonyabb, mint a magyar szavazók százalékos aránya Szlovákiában. Hozzátette: az előző választások előtt az összes közvélemény-kutató tévedett a magyar voksokra számító pártok feltételezett eredményeiről, ugyanis akkor azt jósolták, hogy az MKP bejut a parlamentbe, a Híd pedig nem. Végül ez fordítva történt. Leszögezte: sok olyan magyar szavazó van, aki nem árulja el valódi pártállását.

Öllös szerint a magyar választókról többet árulna el egy olyan felmérés, amely nagyobb magyar mintán készülne.

A Focus felmérésének kedden közölt adatai szerint továbbra is a Robert Fico vezette baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer) áll a népszerűségi lista első helyén, 37,3 százalékkal. A Bugár Béla vezette Most-Híd szlovák–magyar párt 6 százalékkal a hatodik helyen kerülne be a parlamentbe, míg a Berényi József vezette Magyar Koalíció Pártjának támogatottsága 2,4 százalékon áll, azaz nem üti meg az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

Szlovákiában március 10-én tartanak előre hozott parlamenti választást.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása