Németh: Ne a médián keresztül üzengessen a külügyminiszter

TK

2012. augusztus 18., szombat 20:25, frissítve: vasárnap 17:28

Magyarország támogatja Kolozsvárt abban a törekvésében, hogy 2020-ban Európa kulturális fővárosa legyen – jelentette ki Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szombaton Kolozsváron azt követően, hogy Emil Boc polgármesterrel, Románia korábbi miniszterelnökével tárgyalt.

A félórás tárgyalás utáni rögtönzött sajtótájékoztatón Németh Zsolt méltatta az Emil Boc által miniszterelnökként elvégzett munkát, és hozzátette, most is fontosnak tartja, hogy Romániában az európai normákon nyugvó stabilitás jöhessen létre.

Magyarország támogatja Kolozsvárt

Arra a kolozsvári törekvésre vonatkozóan, hogy a város 2020-ban el szeretné nyerni az Európa kulturális fővárosa címet, szerencsés körülménynek tartotta, hogy Kolozsvár Pécs testvérvárosa. Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Pécs polgármestere már felajánlotta a tapasztalatok átadását. „Kolozsvár pályázatát támogatjuk, hiszen nem igazán van olyan európai város, amelyik a multikulturális Kolozsvárnál erre a címre alkalmasabb lenne” – jelentette ki Németh.

A választási kampány részének tulajdonította Répás Zsuzsanna Titus Corlatean román külügyminiszter azon kijelentését, miszerint hazánk rosszul bánik az itt élő románokkal.

A párbeszéd jelenthet megoldást

Titus Corlatean román külügyminiszter napokban tett nyilatkozatával kapcsolatban, amely szerint a magyarországi román kisebbség helyzete rosszabb, mint a romániai magyarságé, az MTI kérdésére Németh fontosnak tartotta, hogy mindkét országban biztosítsák a kisebbségek jogait. Hangsúlyozta, a két nép egymás iránti tisztelete és a párbeszéd jelenthet megoldást a vitás kérdésekre. „Azt szeretném kérni a külügyminiszter úrtól, tiszteljen meg bennünket azzal, hogy párbeszédet folytatunk, és ne egyoldalú üzeneteket fogalmazzon meg a médián keresztül” – jelentette ki Németh.

A román kisebbségi önkormányzat elnöke a Hír TV Rájátszás című műsorában cáfolta Titus Corlatean bukaresti külügyminiszter állítását, miszerint hazánk rosszul bánna az itt élő románokkal.

Többnyelvű feliratozás

Emil Boc polgármester megköszönte Németh jelenlétét a Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozatán. Elmondta, a beszélgetés során leltárt készítettek az elmúlt években elvégzett munkáról. Újságírói kérdésre hozzátette, a beszélgetésen nem került szóba a kolozsvári többnyelvű feliratozás kérdése. Boc úgy vélte, Kolozsvár erőteljes multikulturális jellege a város számára nagy előnyt jelent, és ennek a haszna a jövőben meg fog mutatkozni. „Itt a városunkban kicsiben Európa példáját mutathatjuk fel” – jelentette ki Boc.

Forrás: MTI, MNO