Nemzetbiztonsági kérdést csináltak a kettős állampolgárságból

LM, 2012. május 24., csütörtök 23:39
A kettős állampolgárság Ukrajna alkotmányába ütközik és veszélyt jelent az ország nemzetbiztonságára – jelentette ki csütörtökön Andrij Kljujev, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára.

A politikus az ukrán parlament által első olvasatban elfogadott, az ukrán állampolgárokat más állampolgárságuk bejelentésére kötelező törvénytervezetet kommentálva elmondta: a kettős állampolgárság kérdése körül sok éve folyik a vita Ukrajnában. Szerinte a probléma elhallgatása és a hatóságok tétlensége azt eredményezte, hogy jelenleg Ukrajnában meglehetősen sokan rendelkeznek az ukránon kívül más országok állampolgárságával is – adta hírül a Podrobnosti.ua ukrán hírportál.

Kljujev kifejtette: a globalizáció körülményei között még hatékonyabban kell védeni a nemzeti érdekeket, s ezen a téren az állampolgárság intézménye az egyik legfontosabb tényező. Az alkotmány egyetlen állampolgárság létezését határozza meg Ukrajnában – emlékeztetett.

Úgy vélte, megelőző intézkedésekre van szükség az egyes államok részéről megnyilvánuló azon próbálkozásokkal kapcsolatban, hogy ukrán állampolgárok számára de facto intézményesítsék a kettős állampolgárságot, ami ellentmond Ukrajna alkotmányának. Ennek a tevékenységnek az egyik iránya az állampolgársági törvények tökéletesítése kell, hogy legyen – mutatott rá az RNBO titkára.

Mint arról a múlt héten hírt adtunk, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) nyilatkozatában elfogadhatatlannak ítélte, hogy az ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) a parlamenti választókerületek kialakításakor Kárpátalján figyelmen kívül hagyta mind a magyar szervezetek kérését, mind a helyi magyarság érdekeit, és több részre szabdalta fel a magyarlakta területet.
Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása