Nemzetbiztonsági kérdést csináltak a kettős állampolgárságból

LM

2012. május 24., csütörtök 23:39

A kettős állampolgárság Ukrajna alkotmányába ütközik és veszélyt jelent az ország nemzetbiztonságára – jelentette ki csütörtökön Andrij Kljujev, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára.

A politikus az ukrán parlament által első olvasatban elfogadott, az ukrán állampolgárokat más állampolgárságuk bejelentésére kötelező törvénytervezetet kommentálva elmondta: a kettős állampolgárság kérdése körül sok éve folyik a vita Ukrajnában. Szerinte a probléma elhallgatása és a hatóságok tétlensége azt eredményezte, hogy jelenleg Ukrajnában meglehetősen sokan rendelkeznek az ukránon kívül más országok állampolgárságával is – adta hírül a Podrobnosti.ua ukrán hírportál.

Kljujev kifejtette: a globalizáció körülményei között még hatékonyabban kell védeni a nemzeti érdekeket, s ezen a téren az állampolgárság intézménye az egyik legfontosabb tényező. Az alkotmány egyetlen állampolgárság létezését határozza meg Ukrajnában – emlékeztetett.

Úgy vélte, megelőző intézkedésekre van szükség az egyes államok részéről megnyilvánuló azon próbálkozásokkal kapcsolatban, hogy ukrán állampolgárok számára de facto intézményesítsék a kettős állampolgárságot, ami ellentmond Ukrajna alkotmányának. Ennek a tevékenységnek az egyik iránya az állampolgársági törvények tökéletesítése kell, hogy legyen – mutatott rá az RNBO titkára.

Mint arról a múlt héten hírt adtunk, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) nyilatkozatában elfogadhatatlannak ítélte, hogy az ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) a parlamenti választókerületek kialakításakor Kárpátalján figyelmen kívül hagyta mind a magyar szervezetek kérését, mind a helyi magyarság érdekeit, és több részre szabdalta fel a magyarlakta területet.

Forrás: MTI