Nincs egyértelmű román álláspont

tt

2012. május 17., csütörtök 19:38, frissítve: csütörtök 19:45

Az Országgyűlés Hivatala sürgeti a román felet, hogy tegye egyértelművé, mit jelent egyet nem értése Nyirő József író erdélyi újratemetésével kapcsolatban – közölte az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke csütörtökön az MTI-vel.

Veress László közölte: a hivatal tudni szeretné, hogy az egyet nem értés tűrést vagy tiltást jelent. Közölte, hogy hétfőig várnak a román fél válaszára. A kabinetfőnök elmondta azt is, hogy ha az egyet nem értés valójában Nyirő József újratemetésének tiltását jelenti, akkor olyan megoldást fognak találni, amely nem csorbítja sem a román jogrendet, sem Nyirő József tisztelőinek lelki várakozásait.

A magyar Külügyminisztérium szerdán tudatta, hogy a román külügyminisztérium bekérette Magyarország bukaresti nagykövetét Németh Zsolt külügyi államtitkárnak az új román kormány kisebbségpolitikáját érintő bírálata és Nyirő József tervezett újratemetése ügyében. Füzes Oszkár misszióvezető távollétében Balázs Ádám ideiglenes ügyvivő tett eleget a partner kérésének – olvasható a tárca közleményében.

A tájékoztatás szerint román részről kifogásolták Németh Zsoltnak, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkárának az új román kormány kisebbségpolitikáját érintő korábbi kritikáját, továbbá mind tartalmi, mind szervezési szempontból nehezményezték Nyirő József tervezett újratemetését.

Az ügyvivő közölte a román féllel, hogy a magyar kormány az erdélyi író újratemetését kegyeleti és kulturális eseménynek tekinti. A magyar diplomata hangsúlyozta, hogy a kormány nyitott az együttműködésre az új román kormánnyal, és várakozással tekint rá. Az erdélyi Krónika című napilap a nap folyamán eljuttatta az MTI-hez csütörtökön megjelenő cikkét, amelyben azt írja, hogy a román kormány megakadályozni készül Nyirő József május 27-ére tervezett székelyudvarhelyi újratemetését.

A lap értesülései szerint szerdán a román külügynél arról tájékoztatták Balázs Árpádot, hogy „a jelenlegi romániai belpolitikai helyzetben időszerűtlen” az újratemetés. Azt is javasolták, hogy találjanak későbbi időpontot az eseményre.

Forrás: MTI