Orvosolhatatlan szlovákiai probléma kerül terítékre

PR

2012. május 9., szerda 23:18

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK) csütörtökön először tart regionális konferenciát Révkomáromban, amelynek témája A nemzeti közösségek jogállásáról és önkormányzatáról szóló törvénytervezet ismertetése, megvitatása lesz.

Az SZMK célja ezzel a minél szélesebb nyilvánosság számára felhívni a figyelmet a szlovákiai magyar kisebbség jogállásának kérdésére, amely az országban orvosolatlan probléma a rendszerváltás óta. A kerekasztal szakértői által kidolgozott tervezet szabályozza a szlovákiai magyar kisebbség státuszát, valamint leszögezi önrendelkezésének alapelveit is.

A szervezet fontosnak tartja, hogy minél szélesebb körben, az érintettek elsődleges bevonásával legyen megvitatva a törvénytervezet, köztük az önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, közéleti szereplőkkel, s minden érdeklődővel közösen. „A kerekasztal tavaly decemberi országos konferenciáján merült fel a regionális konferenciák megszervezésének gondolata, hogy az itt kapott javaslatokat összeegyeztetve építhessük bele a tervezetbe“ – mondta el Tóth Károly, az SZMK ügyvivője az MTI-nek.

A révkomáromi regionális konferencia e körút első állomása. Az előadó, Horony Ákos, az SZMK jogsegélyszolgálatának jogásza maga is közreműködött a tervezet megalkotásában. A további időpontok és helyszínek egyelőre egyeztetés alatt vannak, várhatóan az év második felében kerül sor a további konferenciákra. A törvényjavaslat definiálja a nemzetiségi közösségeket és rögzíti az állammal fennálló alapvető kapcsolatukat, azaz jogaikat és kötelességeiket az állammal szemben. Létrehozza továbbá azokat az intézményeket, amelyeken keresztül a közösségek részt vehetnek az őket érintő döntések meghozatalában.

Mint arra a kerekasztal felhívta a figyelmet, Szlovákiában jelenleg a parlament és a kormány dönt a nemzetiségi, kulturális sajátosságokkal bíró kérdésekről, amely komoly problémát jelent, hiszen az adott közösség belső életéről, szubjektív nézőpontot igényelő kérdésekről van szó.

A 73 szervezetet tömörítő Szlovákiai Magyarok Kerekasztala független informális intézmény, amely a szlovákiai magyar szervezetek egyeztető fórumaként szolgál. A szervezet az idén további rendezvényeket tervez, az országos népszámlálási adatok ismeretében hamarosan „Ki a magyar?” címmel indít széles körű társadalmi vitát a sajtóban és az interneten, ahol olyan témákat tervez boncolgatni, amelyekre az elmúlt tíz év során nem eléggé figyelt oda a szlovákiai magyarság, s amelyek esetlegesen okai lehetnek a magyarság fogyásának Szlovákiában.

Forrás: MTI