Szlovákia

Ősztől megszűnhet a képviselők mentelmi joga

TT, 2012. május 7., hétfő 15:05
Szeptember elsejei hatállyal – a szlovák alkotmány elfogadásának 20. évfordulóján – szűnhetne meg a parlamenti képviselők büntetőjogi mentessége – adta hírül a törvényhozás házelnöke szóvivőjének közlésére hivatkozva a SITA szlovák hírügynökség hétfőn.

Pavol Chovanec, Pavol Paska házelnök szóvivője szerint a törvénymódosítást egy olyan szakértői csoport dolgozná ki, amelyben minden parlamenti párt – két honatyával – képviseltetné magát.

A legutóbbi ilyen jellegű jogszűkítéséről februárban döntött a szlovák törvényhozás. A március elsején hatályba lépett módosítás – amelyet 147 igen szavazattal hagyott jóvá a 150 fős törvényhozás – a parlamenti képviselők, az államfő, az államügyészek, a bírák és a rendfenntartó szervek tagjainak szabálysértési mentességét szüntette meg.

A parlamenti képviselők büntetőjogi mentességének megszüntetésének ötletével néhány nappal a márciusi parlamenti választásokat követően állt elő Robert Fico későbbi szlovák kormányfő, aki akkor jelezte: egy ilyen lépés megtételét csak széles körű politikai konszenzus részeként akarja megvalósítani.

Amennyiben a büntetőjogi mentesség megszüntetését a parlament szeptember elsejei hatállyal szeretné életbe léptetni, akkor a tervezetet június elsejéig a szlovák törvényhozás elé kell terjeszteni. Ennek kivitelezését viszont bonyolíthatja az a tény, hogy a Richard Sulík vezette ellenzéki, liberális Szabadság és Szolidaritás már a törvényhozás elé terjesztett egy hasonló célzatú indítványt. Ennek a javaslatnak a támogatására viszont a 83 képviselői mandátummal rendelkező kormánypárt az Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) nem tett ígéretet. A szlovák törvények értelmében azonban, ha ez a javaslat elutasításra kerülne, ugyanabban az ügyben hat hónapig nem lehet újabb tervezetet előterjeszteni.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása