Pásztor: Közös érdek a szerb kormány sikeressége

WL

2012. július 30., hétfő 21:34

A múlt héten jóváhagyott új szerb kormány és Dačić kormányfő programbeszéde minden kétséget kizáróan megérdemli a polgárok egyöntetű támogatását – jelentette ki hétfői újvidéki sajtóértekezletén Pásztor István, a vajdasági parlament elnöke.
„Azt mondják, hogy a Balkán szó vért és mézet jelent. Már elég vér (folyt), most ideje lenne érezni a méz ízét is. Szerbia békejobbot nyújt mindenki felé. Ne foglalkozzunk többé a múlttal, foglalkozzunk a jövővel!” – mondta a beiktatását megelőző parlamenti ülés során Dačić.

Jó, hogy megalakult a kormány, mert ez „stabilizálni fogja a szerbiai politikai színteret” – fejtette ki a politikus, és hangsúlyozta, hogy a köztársasági kormány célkitűzései helyénvalóak, ám végül a konkrét lépéseket és azok eredményességét kell megítélni.

A Vajdasági Magyar Szövetséget (VMSZ) is vezető parlamenti elnök kiemelte: elégedett azzal, amit Dačić expozéjában kifejtett, vagyis azzal, hogy az új szerb kormány síkraszáll a szerb alkotmánynak és a vajdasági alaptörvénynek megfelelő vajdasági autonómiáért, s védeni fogja ezt az autonómiát. „Ez nem Vajdaság autonómiája Szerbia ellenében, hanem egy autonómia Szerbián belül” – hangsúlyozta Pásztor István.

Úgy értékelte, hogy Szerbia valamennyi polgárának az az érdeke, hogy az új kormány sikeres legyen, kevesebb problémával kelljen megküzdenie, mint az eddigieknek, s hozzátette, hogy a tartományi parlament elnökeként kész és nyitott az együttműködésre „Vajdaság és Szerbia polgárainak érdekében”. Pásztor István üdvözölte Ivica Dačićnak azt a kijelentését, hogy az új kormány nem a múlt, hanem a jövő felé fordul, s emlékeztetett rá, hogy az ország lakosai „az elmúlt években a múlt és a múltból fakadó problémák rabjai voltak”. Végezetül a politikus támogatta a miniszterelnöknek azt a kijelentését is, hogy Vajdaság autonómiája a tartományi és köztársasági intézmények együttműködésével valósul meg.

Forrás: MTI