Szegénységbe taszítja az országát Robert Fico?

tt

2012. április 25., szerda 19:15

Nem ért egyet az új szlovák kormány által felvázolt konszolidációs stratégiával a Magyar Koalíció Pártja (MKP), mert az szerintük a leginkább rászorulókat és a középréteget sújtaná, és azok elszegényedéséhez vezethet.

Peter Kazimír pénzügyminiszter korábban közölte, hogy Szlovákiának – a költségvetési hiány lefaragása miatt a jövő év végéig – másfél milliárd eurós konszolidációs programot kell megvalósítania. Hozzátette: a másfél milliárd euró nagyobb részét a költségvetés bevételi oldalán fogja keresni a tárca, mivel a kiadáscsökkentő intézkedések begyűrűzése hosszabb időt vesz igénybe.

„Robert Ficóék egymilliárd eurót az adóterhek növelésével akarnak előteremteni. Ha figyelembe vesszük, hogy az idei évre tervezett adóbevételek 11 milliárd euróra rúgnak, akkor ezzel jövőre majdnem tíz százalékkal növelnék az adóterheket” – mondta el az MTI-nek Farkas Iván, az MKP gazdasági ügyekért felelős alelnöke. Hozzátette: meggyőződésük, hogy az államháztartás rendbetételét hangsúlyosan a közkiadások lefaragásával kellene elérni, és csak kisebb mértékben az adóterhek növelésével. Rámutatott: az MKP szerint az arányok fordított alkalmazása lenne elfogadható úgy, hogy a konszolidációt kétharmadnyi részben a kiadások lefaragásával és egyharmadnyi részben az adóterhek növelésével érje el a kormány.

A Magyar Koalíció Pártja nyilatkozatban szólította fel a kormányt, hogy az adóterhek növelésekor ne az áfa- és a jövedéki adókulcsok emelését válassza, hanem inkább az olyan jövedelmek adóját emelje meg, amelyek nem érintik a leginkább rászorulókat.

„A kormánytól elvárjuk, hogy ne a fogyasztást drágítsa, mert az keményen sújtaná a szociálisan rászorulókat, a nyugdíjasokat, az alacsony keresetűeket, valamint a középosztályt” – jelentette ki Farkas Iván. Rámutatott: a forrásokat ott kell keresni, ahol azok megtalálhatók.

Forrás: MTI