Több ezer autóst bírságoltak meg

tt

2012. július 17., kedd 18:55

Április óta több mint kétezer sofőrt büntettek meg kisebb-nagyobb kihágásokért a román–magyar államhatár térségében a romániai közlekedésrendészet emberei – közölte kedden az ország rendőr-főkapitánysága.

A rendőr-főkapitányság (IGPR) honlapján közzétett közlemény szerint Temes, Arad, Bihar és Szatmár megye közlekedésrendészei április eleje és június vége között 12 ellenőrzési akciót szerveztek azzal a céllal, hogy a határtérségben csökkentsék az elsősorban magyar és román autósok által okozott balesetek számát.

33 jogosítványt, 23 forgalmit vontak be

Az akciók során 2793 gépjárművet ellenőriztek, és 2044 esetben kihágást állapítottak meg. A vélhetően nem teljes adatsor szerint 911 esetben gyorshajtás miatt róttak ki bírságot, 178 esetben a biztonsági öv használatának elmulasztása, 86 esetben a jármű műszaki hibái miatt bírságoltak. Tizennyolc sofőrt a pihenőidőkre vonatkozó szabályok áthágása miatt, nyolcat pedig a szállítási szabályok megszegése miatt bírságoltak meg.

Az ellenőrzések során a román közlekedésrendészek 33 személynek vonták be a jogosítványát, 23 járműnek a forgalmi engedélyét. A rendőr-főkapitányság közölte: a román–magyar együttműködési tervben rögzített ellenőrzések folytatódnak a határ térségében.

Februárban írtak alá

A román és a magyar rendőrség parancsnoka február 10-én Nagyváradon írta alá a határ menti közlekedési balesetek megelőzését célzó együttműködési tervet. Az aláíráskor a román rendőrség szóvivője közölte: 2011-ben Romániában 48 autóbalesetben voltak érintettek magyar állampolgárok, ezekben 15 magyar állampolgár vesztette életét, és 37 szenvedett súlyos sérüléseket. Magyarországon az elmúlt évben 304 balesetet okoztak román állampolgárságú autóvezetők, ezek közül 25 követelt halálos áldozatot, 103 esetben volt súlyos sérültje a balesetnek.

Forrás: MTI