Tüntetésre hívják a híveket

KG

2012. július 20., péntek 15:06

Szeptember elsejére országos tüntetésre hívják híveiket a romániai magyar történelmi egyházak a közelmúltban visszaállamosított sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium elé.
Az udvarhelyszéki és a sepsiszéki református egyházmegye mintegy harminc lelkésze tiltakozott múlt hét szerdán a Székely Mikó Kollégium épülete előtt az ingatlan újraállamosítása ellen.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese a távirati irodának elmondta, arra számítanak, hogy az egész ország területéről ezrek, tízezrek mennek el tiltakozni Sepsiszentgyörgyre a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása ellen. A református egyházkerület pénteken körlevélben tudatta a sepsiszentgyörgyi nagygyűlés dátumát, és arra kérte híveit, hogy addig is minél többen csatlakozzanak az ingatlan előtt mindennap tüntető Sántha Imre bikfalvi lelkészhez.

A püspökhelyettes kiemelte, azért választották a szeptember elsejei dátumot, mert el szerették volna kerülni, hogy a nagygyűlést összemossák az államfő tervezett leváltása miatt kialakult politikai mozgalmakkal. Hozzátette, a római katolikus, az unitárius és az evangélikus egyházak vezetői már kifejezték szolidaritásukat a református egyházzal. „Itt nemcsak a Székely Mikó Kollégiumról van szó, hanem általában az utóbbi 22 év minden sérelméről, amely az erdélyi magyar közösséget és az egyházakat érte” – tette hozzá a püspökhelyettes.

„Az igazság napja”

Hangsúlyozta, hogy a demonstráció nem minősíthető az igazságszolgáltatást célozó politikai nyomásgyakorlásnak, mert azt nem a politika, hanem a sértett fél, az egyház szervezi. A püspökhelyettes értékelése szerint éppen a Székely Mikó Kollégium épületét visszaállamosító bírósági ítélet viseli magán a politika beavatkozásának nyomait.

Kató Béla azt is elmondta, azért adták a szeptember elsejei demonstrációnak „az igazság napja” címet, mert az egyház az igaza mellett áll ki, csakis a sajátját követeli vissza. A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épülete előtt július hatodika óta naponta két órán át tiltakozik Sántha Imre bikfalvi református lelkipásztor. Eredetileg július végéig kért engedélyt a tiltakozáshoz, de azt tervezi, hogy augusztusra is meghosszabbítja tiltakozását – mondta a lelkipásztor. Hozzátette, hogy naponta átlagosan 50-60-an csatlakoznak a tiltakozásához.

Az utóbbi időben több konfliktusos helyzet is kialakult Románia és hazánk között, mint a Nyirő-ügy vagy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar karának ügye.

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületeinek visszaszolgáltatása ügyében zajló büntetőperben június 29-én hozott alapfokú ítéletet a buzaui bíróság. A bíróság megállapította, hogy a romániai restitúciós bizottság jogtalanul juttatta vissza az ingatlant az Erdélyi Református Egyházkerületnek, hiszen az épületegyüttest nem az egyház pénzéből, hanem nagyobb részben közadakozásból építették. A bíróság a visszaszolgáltató bizottság tagjait – Marosán Tamást, Markó Attilát és Silviu Climet – 3-3 évi szabadságvesztésre ítélte, és a református egyházat az államnak okozott 1,13 millió lejes (76 millió forintos) kár megtérítésére kötelezte. Az érintett felek fellebbeztek a döntés ellen.

„Az egyházunk és a visszaszolgáltató bizottság tagjai ellen kezdeményezett eljárás olyan koncepciós per, amely az erdélyi magyarság elleni támadás félreérthetetlen jele, és amely precedensértékével kezdetét jelentheti egy küszöbönálló visszaállamosítási folyamatnak” – áll az Erdélyi Református Egyházkerület közgyűlésének állásfoglalásában.

Forrás: MTI