Újra tárgyal a román kormány a magyar tagozatról

tt

2012. február 27., hétfő 20:15

Újabb tárgyalást folytat Catalin Baba román oktatási miniszter a marosvásárhelyi orvosi egyetem vezetőségével a magyar tagozat megalapításáról – nyilatkozta az MTI-nek hétfőn Fekete Szabó András, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátusi frakcióvezetője.

A politikus a hétfői kormánykoalíciós tárgyalásokról számolt be. Mint mondta, hangsúlyosan felvetődött az egyeztetéseken a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) kialakult helyzet, ahol az egyetem román többségű szenátusa elutasítja a magyar tagozat megalapítását annak ellenére, hogy az oktatási törvény ezt előírja az olyan multikulturális egyetemek esetében, mint amilyen a MOGYE.

Fekete Szabó szerint megállapodtak abban: az oktatási miniszter a következő napokban megpróbál egy utolsó kísérletet tenni, és meggyőzni az egyetem szenátusát, hogy módosítsa az egyetemi chartát a multikulturális egyetemekre vonatkozó törvényes előírások betartásával. Amennyiben ez nem sikerül – mondta a frakcióvezető – a jövő héten a román kormány határozatot fogad el a magyar tagozat megalapításáról.

A MOGYE szenátusa tavaly nyáron fogadta el az egyetemi chartát, de azt elutasította a minisztérium, mivel nem tesz eleget a jogszabály által előírt feltételeknek. Az egyetem most sem rendelkezik érvényes működési szabályzattal, ennek ellenére megszervezték az egyetemi választásokat, amelyeket bojkottáltak a magyar oktatók és diákok.