100 éve született Végh Sándor

Grund

2012. május 13., vasárnap 14:14, frissítve: vasárnap 14:50

Végh Sándor, a huszadik század egyik legjelentősebb, Kolozsváron született hegedűművésze, karmestere csütörtökön, május 17-én lenne 100 éves. A Budapest Music Center erre az alkalomra jelentette meg a 10 lemezből álló, Végh in Hungary CD-sorozat első két korongját, a Rózsavölgyi és Társa Kiadó pedig az első magyar nyelvű biográfiát, Löwenberg Dániel munkáját adja ki a jubileumhoz kapcsolódva.

Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára a szombati Vég Sándor-emléknapon tartott sajtótájékoztatón elmondta, Végh Sándor nem kapott olyan szerepet a magyar – határon inneni és túli – zenei életben, ami emberi és zenészi nagyságát megillette volna. A tartozást az államtitkár szerint megemlékezések sorozatával lehet kiegyenlíteni. Nagyszerű hagyatékának be kell épülnie a magyar kultúrába.

Végh Sándor                                                   

Fotó: Zeneakadémia.huA Budapest Music Center által kiadott első dupla albumon hallhatóak a Magyarországon fellelhető és technikailag használható Végh Sándor-felvételek, Beethoven Coriolan-nyitánya, Mozart Haffner, Haydn üstdobpergés és Schubert nagy C-dúr szimfóniája. A nyolc másik korongon olyan külföldi felvételeket rögzítenek, amelyek még sehol sem jelentek meg.

A hegedűművész születésének alkalmából számos programmal emlékeznek meg munkásságáról: június 4-én  kezdődik a budapesti I. Végh Sándor Nemzetközi Vonósnégyes Verseny. Az eljátszandó műveket a Végh Sándor kamarazenei projekt vezetője, a zsűri elnöke, Keller András válogatta össze. Tizennégy vonósnégyes jelentkezett, ketten más versenyek miatt visszaléptek, így 9 külföldi és 3 magyar formáció vesz rész a négyfordulós versenyben. A díjkiosztó gálaestet június 14-én tartják a Művészetek Palotájában. Kedden, az évforduló napján avatják fel Kolozsváron Makkai István szobrász Végh Sándort ábrázoló alkotását.

Forrás: MTI