Az ég felé terjeszkednek a nyomornegyedek + Kép

NT, 2012. május 21., hétfő 20:43
Két százalékkal csökkent ugyan a Rio de Janeiró-i nyomornegyedek által elfoglalt területek nagysága 2008 óta, a lakosságszám azonban tovább nőtt, mert a bádogházak az ég felé terjeszkednek.

Az O Globo című brazil lap szerint a riói favellák területe 113 futballpálya méretével lett kisebb négy év alatt, a szegénynegyedek azonban vertikális növekedésnek indultak, noha a polgármester betiltotta az ilyen irányú terjeszkedést.

A 2000 és 2010 közötti években a nyomornegyedek lakossága 27,5 százalékkal, egymillióról 1,4 millióra bővült, miközben Rio de Janeiro más részeiben csak 7,4 százalékos népességgyarapodás volt kimutatható. A brazil nagyváros hivatalos körzethatárán belül jelenleg 763 favellát számlálnak, míg 2000-ben csak 514 volt. Ez 48 százalékos növekedést jelent. A bádogvárosokban 118 ezer új viskó nőtt ki a földből ez idő alatt, ami 36,8 százalékos bővülés.

Fotó: castelinho38.com


Rocinhában, Rio legnagyobb nyomornegyedében, a turistaövezet déli részén például a földcsuszamlásoktól fenyegetett veszélyzónában lévő 22 ezer négyzetméternyi lakóterületet bontottak le és költöztették ki az ott élőket, akiknek kártérítést fizettek. A hatóságok 2011 decembere és ez év márciusa között mégis 206 – napi átlagban 1,7 – új bádogviskó építését tiltották meg. Így viszont van olyan épület, amely 11 emeletet számlál. A tiltás ellenére a lakások megépülnek, és egyelőre nem is bontják le őket. Még a 11 emeletest sem.

„A bontás hosszú folyamat. A polgármester bosszúságára egyes lakók bíróságon támadják meg a döntést, és közben tovább építkeznek” – idézte az O Globo Rio de Janeiro városrendezési tanácsosát, Sergio Diast. A nyomornegyedek egyik lakója ugyanakkor elmondta, ő a nagyszüleitől örökölte lakását, a hatóságoknak pedig nincs joguk megtiltani, hogy egy negyedik emeletet építsen házára a lányának, aki várandós.

A polgármester célja ennek ellenére, hogy idén 3,5 százalékkal, 2016-ra pedig öt százalékkal csökkentse a favellák területét.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása