Magyar kisfilmmel a kalózkodás ellen

Grund

2012. február 2., csütörtök 18:55

Magyar versenymunka lett az első az Európai Bizottság és a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) hamisítás és csalás elleni uniós pályázatán – közölte Herczog Edit (MSZP) európai parlamenti képviselő csütörtökön Brüsszelben.

Az El a kezekkel a dizájnomtól! (HandsOffMyDesign) címmel kiírt pályázaton, a professzionális kategóriában Szőnyi Gergely és Helényi Tamás, a Green Lake Pictures alkotói vehették át az OHIM 8000 eurós fődíját.

A siófoki alkotópáros tagjai újságíróknak nyilatkozva elmondták, vizuális megoldást kerestek az illegális letöltések és másolások káros jellegének bemutatására. A filmben alkalmazott símaszkos megoldással azt is jelezni kívánták, hogy mennyire elterjedt a lakosság körében ez a jogellenes tevékenység, amelyre az emberek közül sokan szinte nem is tekintenek problémaként.

A díjnyertes rövidfilm a Youtube-on is megtekinthető:

Az illegális letöltés ma már szinte hétköznapi, rendszeres szabadidős tevékenység – hívták fel a figyelmet az alkotók. Hozzátették: a film azt a helyzetet is illusztrálni próbálja, hogy sokan nem is tudják, hogy a letöltéssel bűnt követnek el. A zsűri indoklása nemcsak a pályázat eredetiségét méltatta, de világos üzenetét és „vírusértékét”, könnyű terjeszthetőségét is – derül ki Herczog Edit közleményéből.

A filmmel az OHIM szervezésében új uniós tájékoztatási kampányt folytatnak majd a csalások és hamisítások elleni fellépés jegyében. Herczog Edit, a hamisítás, csalás és szervezett bűnözés elleni EP-fórum elnöke a díjátadón a kalózkodás elleni küzdelem egyik legfontosabb elemének nevezte a szemléletformáló kampányokat. Úgy fogalmazott: „a feketegazdaság ellen kizárólag a fogyasztók folyamatos tájékoztatásával, illetve a szükséges, gyakran intenzív viták következetes lefolytatásával lehet felvenni a harcot”. A képviselő emlékeztetett arra, hogy a csalás és hamisítás becslések szerint uniós szinten mintegy 1,5 százalékos kiesést okoz a bruttó hazai termékben (GDP), és 10 millió munkahely kieséséért is felelős.

A folyamat megállítására egyrészt a jelenleginél jobb jogalkotással lehet erőfeszítéseket tenni, másrészt viszont a tájékoztatás javításával. – Aki vásárol, annak a mostaninál jobban kell tudnia, hogy hamisított termékkel került kapcsolatba – mondta Herczog Edit.  Megemlítette, hogy miközben a zsűri kiemelkedően jónak tartotta a magyar kisfilmet, az első bemutatón a nyugat-európai EP-képviselők zöme túlságosan direktnek, sokkolónak ítélte azt.

Meggyőződésének mondta azonban, hogy erről a témáról csak ennyire közvetlenül szabad fogalmazni. Úgy vélte, a magyar győzelem azt is mutatja, hogy a kelet-európai térségben érzékenyebbek erre a problémára. A képviselő szerint a magyar kreativitást dicséri, hogy 2010-ben is magyar győztese volt a pályázatnak: akkor a debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény nyerte kisfilmjével az Európai Bizottság Színtiszta utánzat címmel kiírt kreatív pályázatát.

Forrás: MTI